Prosty przepis na domową chałkę — idealny pomysł na śniadanie

Chałka drożdżowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruszonka

  • 40 g Cukier
  • 60 g Mąka pszenna tortowa
  • 40 g Masło

Chałka drożdżowa

  • 500 g Mąka pszenna tortowa
  • 2 Jajko
  • 20 g Świeże drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 60 g Masło
  • 1 szczypta Sól
  • 70 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej mleko, dodaj łyżkę cukru, 4 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aby ciasto wyrosło. Naczynie musi być na tyle duże, aby zaczyn mógł zwiększyć swoją objętość.

  2. 2

    Pozostałą ilość mąki wsyp do dużej miski. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i wymieszaj składniki. Dodaj masło, 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto należy przez ok. 3-5 minut w celu napowietrzenia. Po wskazanym czasie odłóż je w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, aż podwoi swoją objętość.

  3. 3

    Przygotuj kruszonkę na domową chałkę drożdżową. W tym celu wymieszaj ze sobą masło, mąkę i cukier. Podane składniki starannie zagnieć i włóż do lodówki.

  4. 4

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj przez chwilę i podziel na 3 równe części. Z każdego kawałka uformuj wałek o długości blachy, której użyjesz do pieczenia chałki.

  5. 5

    Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zapleć warkocz, a jego końce podwiń pod spód. Chałkę drożdżową przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Wyrośniętą chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

  7. 7

    Chałkę piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, po czym pozostaw wypiek do ostygnięcia.

  8. 8

    Chałka najlepiej smakuje świeża, podana z masłem, twarożkiem lub konfiturą owocową. Fani słodszych smaków mogą także delektować się jej smakiem w towarzystwie kremu czekoladowego do smarowania lub miodu. Drożdżowy wypiek fantastycznie komponuje się z mlekiem, kakao lub gorącą kawą.

    Polecamy również przepis na chleb bananowy dla dzieci.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też