Rewelacyjna szakszuka z cukinią. Warzywna uczta palce lizać

Szakszuka z cukinią
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Składniki na szakszukę z cukinią

  • 1 sztuka Cukinia
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Pomidor
  • 3 sztuki Jajko
  • 3 łyżki Maslo
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Mielony kumin rzymski

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na szakszukę z cukinią zaczynamy od pocięcia na średniej grubości plastry cukinię, a następnie na paski i w kostkę. Powinny mieć około 1,5 na 1,5 cm. Cukinia powinna zostać ze skórą.

  2. 2

    Cebulę z kolei siekamy na małe kawałki, a pomidory także kroimy – podobnie jak cukinię – w kostki.

  3. 3

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – oliwę i masło. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę z cukinią i przesmażamy obydwa warzywa na średniej wielkości gazie przez mniej więcej pięć minut mieszając drewnianą szpatułką.

  4. 4

    W kolejnym kroku przepisu na szakszukę z cukinią dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy: suszoną paprykę, sól i pieprz. Całe to bogactwo składników dusimy przez około 10 minut pod przykryciem.

  5. 5

    Jeśli w trakcie duszenia okaże się, że warzywa puściły za mało soku (może się tak zdarzyć, jeśli pomidory będą niezbyt soczyste), dolewamy na patelnię nieco wody (dosłownie dwie łyżki). Po czym poznać, kiedy warzywa są już wystarczająco podduszone? Kiedy cukinia i cebulą będą odpowiednio miękkie.

  6. 6

    Na patelni przesuwamy podduszone warzywa tak, żeby zrobić miejsce na niewielkie zagłębienia na wbicie jajek. Jajka są kluczowym składnikiem przepisu na szakszukę. Wbijamy je, solimy i doprawiamy pieprzem.

  7. 7

    Zmniejszamy odrobinę ogień, a patelnię z zawartością warzyw i jajek przykrywamy pokrywką. Nie mieszamy, tylko dajemy daniu około pięciu minut na to, żeby potrawa doszła. Co to oznacza? Jajka powinny się ściąć – białko wyraźnie, a żółtko powinno pozostać lekko płynne.

  8. 8

    Gotowe danie można posypać świeżym koperkiem, pociętą natką pietruszki, bazylii lub liśćmi kolendry. Danie serwujemy prosto z patelni.

  9. 9

    Do szakszuki idealnie pasuje dodatek w postaci pieczywa. To danie jest lekko płynne, można wiec nasączyć w sosie aromatyczną, odgrzaną w piekarniku bagietkę. Ta w wersji idealnej będzie miała chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli lubicie dodatek roztopionego, zapieczonego sera, możecie w przepisie na szakszukę w wersji mniej oryginalnej wykorzystać ser owczy lub fetę.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też