Błyskawiczna szakszuka z pomidorami z puszki. Do zrobienia ze składników dostępnych w domu

Szakszuka z pomidorami z puszki
Źródło: Shutterstock/Magrig

Składniki

Składniki na szakszukę z pomidorami z puszki

  • 400 g Pomidory w puszce
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Mielony kumin rzymski
  • 2 Szczypty Wędzona papryka
  • 2 Szczypty Słodka papryka
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki
  • 2 sztuki Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na szakszukę  pomidorami z puszki zaczynamy od przesmażenia czosnku i cebuli. W tym celu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, a ząbki czosnku i cebulę siekamy na małe kawałeczki. Warzywa wrzucamy na patelnię i pozwalamy się im zeszklić. Uważajcie, żeby się za bardzo nie przysmażyły, ponieważ zbyt brązowy czosnek i cebula stają się gorzkie w smaku.

  2. 2

    Kolejny krok to dodanie na do czosnku i cebuli przypraw – obu rodzajów papryki oraz kuminu rzymskiego. Na patelnię wrzucamy także pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę. Przez chwilę smażymy wszystkie znajdujące się na gazie składniki.

  3. 3

    Kolejnym krokiem w przepisie na szakszukę będzie dodanie pomidorów z puszki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami – solą oraz pieprzem.

  4. 4

    Zmniejszamy ogień i pozwalamy się składnikom dusić przez około pięć minut – czyli do czasu, kiedy wszystko nie zmięknie. Pomidory z puszki mają zazwyczaj bardzo dużo soku, nie ma więc potrzeby dodawania do potrawy wody.

  5. 5

    Czas na jajka. Na patelni rozsuwamy warzywa tak, aby pozostało wolne zagłębienie – w naszym przypadku dwa – po jednym na każde jajko (liczbę porcji można uzależnić właśnie od liczby jajek – wtedy jedna porcja oznacza jedno jajko). Wbijamy je i nie mieszamy, tylko pozwalamy, żeby powoli się ścięły. Białko powinno być mniej płynne niż żółtko, które może, a nawet powinno być bardziej lejące się.

  6. 6

    Kiedy danie będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i stawiamy na żaroodpornej podkładce w centralnym miejscu na stole. Składnikiem wieńczącym potrawę jest posypana na wierzch posiekana natka pietruszki – lub jeśli ktoś woli – listki świeżej kolendry.

  7. 7

    Ponieważ szakszuka z pomidorami z puszki jest daniem, które ma konsystencję gęstego sosu, do jej jedzenia można śmiało wykorzystać pieczywo. Najlepiej treściwe soki wchłonie świeża bagietka – taka, która ma delikatny, gąbczasty środek, ale także twardą, chrupiącą skórkę. Z myślą o szakszuce z pomidorami z puszki można ją wcześniej podgrzać w piekarniku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też