Błyskawiczna szakszuka z pomidorami z puszki. Do zrobienia ze składników dostępnych w domu
Szakszuka z pomidorami z puszki to danie, które można przygotować w okresie, w którym nie ma specjalnie dostępu do smacznych, soczystych i aromatycznych świeżych pomidorów, a także wtedy, kiedy mamy ochotę na to danie, sklepy są zamknięte, w kuchni nie ma pomidorów, jest za to żelazny zapas warzyw w puszce.
Składniki
Składniki na szakszukę z pomidorami z puszki
- 400 g Pomidory w puszce
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 2 ząbki Czosnek
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 Szczypta Mielony kumin rzymski
- 2 Szczypty Wędzona papryka
- 2 Szczypty Słodka papryka
- 1 garść Posiekana natka pietruszki
- 2 sztuki Jajko
Przygotowanie
- 1
Przepis na szakszukę pomidorami z puszki zaczynamy od przesmażenia czosnku i cebuli. W tym celu rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, a ząbki czosnku i cebulę siekamy na małe kawałeczki. Warzywa wrzucamy na patelnię i pozwalamy się im zeszklić. Uważajcie, żeby się za bardzo nie przysmażyły, ponieważ zbyt brązowy czosnek i cebula stają się gorzkie w smaku.
- 2
Kolejny krok to dodanie na do czosnku i cebuli przypraw – obu rodzajów papryki oraz kuminu rzymskiego. Na patelnię wrzucamy także pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę. Przez chwilę smażymy wszystkie znajdujące się na gazie składniki.
- 3
Kolejnym krokiem w przepisie na szakszukę będzie dodanie pomidorów z puszki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami – solą oraz pieprzem.
- 4
Zmniejszamy ogień i pozwalamy się składnikom dusić przez około pięć minut – czyli do czasu, kiedy wszystko nie zmięknie. Pomidory z puszki mają zazwyczaj bardzo dużo soku, nie ma więc potrzeby dodawania do potrawy wody.
- 5
Czas na jajka. Na patelni rozsuwamy warzywa tak, aby pozostało wolne zagłębienie – w naszym przypadku dwa – po jednym na każde jajko (liczbę porcji można uzależnić właśnie od liczby jajek – wtedy jedna porcja oznacza jedno jajko). Wbijamy je i nie mieszamy, tylko pozwalamy, żeby powoli się ścięły. Białko powinno być mniej płynne niż żółtko, które może, a nawet powinno być bardziej lejące się.
- 6
Kiedy danie będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i stawiamy na żaroodpornej podkładce w centralnym miejscu na stole. Składnikiem wieńczącym potrawę jest posypana na wierzch posiekana natka pietruszki – lub jeśli ktoś woli – listki świeżej kolendry.
- 7
Ponieważ szakszuka z pomidorami z puszki jest daniem, które ma konsystencję gęstego sosu, do jej jedzenia można śmiało wykorzystać pieczywo. Najlepiej treściwe soki wchłonie świeża bagietka – taka, która ma delikatny, gąbczasty środek, ale także twardą, chrupiącą skórkę. Z myślą o szakszuce z pomidorami z puszki można ją wcześniej podgrzać w piekarniku.
Przeczytaj także:
Szakszuka z pomidorami w puszce to wcale nie jest rozwiązanie gorsze niż to, w przypadku którego użyjemy świeżych pomidorów. Zdarza się bowiem, że pomidory nie mają wystarczająco dużo soku i ciężko je poddusić. W przypadku pomidorów z puszki tego ryzyka nie ma.
Na co zwracać uwagę przygotowując przepis na szakszukę z pomidorami z puszki?
Warto wybrać dobrej jakości pomidory – mogą być te w wersji obranej, w całości lub od razu pocięte na kawałki. Pomidory i tak dusimy, stracą wiec w ramach gotowania swoją pierwotną formę. Przygotowując tę potrawę w tej wersji warto pamiętać o tym, żeby bardzo dokładne i dobrze doprawić danie. Pomidory oprócz swojego smaku powinny przejść także paprykami w proszku, kuminem rzymskim, solą i pieprzem.
Kiedy serwować szakszuke z pomidorami z puszki?
Podobnie jak szakszuka ze świeżych pomidorów, szakszuka z pieczarkami, z cukinią czy chorizo, tak i szakszuka z pomidorami z puszki to rewelacyjne danie śniadaniowe. Do tego stopnia popularne, że można ją zamówić w modnych knajpach serwujących śniadania w dużych europejskich miastach. Nie powinno to dziwić, bo jak na danie z jajkami przystało jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, pożywna i dająca kopa energii na początek dnia.
Przepis na szakszukę z pomidorami z puszki jest jednak równocześnie tak prosty i łatwy w przygotowaniu, że zrobi go nawet osoba, która wcześniej poległa w czasie robienia bardziej wykwintnego omletu czy placuszków.
Z czym podawać szakszukę z pomidorami z puszki?
Składnikiem wieńczącym dzieło jest na pewno posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra. Do szakszuki doskonałym dodatkiem będzie również pieczywo – świeża, chrupiąca bagietka lub kawałki pity czy wyjętej z piekarnika tortilli.