Niepowtarzalne placuszki z dyni — proste składniki, wielka rozkosz. Pomysł na rewelacyjne rozpoczęcie dnia
Placuszki z dyni to receptura, która sprawia, że każde śniadanie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wilgotne, pulchne naleśniki, o obłędnym pomarańczowym kolorze, cieszą oko i rozpieszczają podniebienie. Niesamowite jest to, że na wykonanie placuszków z dyni, wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut swojego czasu. Tylko tyle dzieli cię od posmakowania aromatycznych, rozpływających się w ustach pankejków.
Składniki
Placuszki z dyni
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- Olej roślinny
- 320 g Dynia Hokkaido
- 3 sztuki Jajko
- 300 g Mąka pszenna
- 150 g Jogurt naturalny
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 30 g Cukier wanilinowy
Przygotowanie
- 1
Dynię obierz ze skóry, a następnie usuń z jej wnętrza włókna i pestki. Zetrzyj warzywo na tarce o drobnych oczkach.
- 2
Do dużej miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka, dodaj startą dynię i starannie wymieszaj składniki.
- 3
Do drugiej, mniejszej miski wsyp suche składniki — tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Komponenty starannie wymieszaj.
- 4
Mieszankę suchych składników wlej do masy jajecznej i wymieszaj komponenty za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki stołowej.
- 5
Ciasto pozostaw na ok. 30 minut na blacie, a następnie rozpocznij proces smażenia placuszków z dyni.
- 6
Patelnię z nieprzywierającym dnem nagrzej, a następnie skrop olejem roślinnym. Gdy tłuszcz się nagrzeje, zacznij formowanie niewielkich placuszków z dyni. Każdy powinien składać się z ok. 2 łyżek stołowych ciasta.
- 7
Placuszki z dyni smaż z dwóch stron do chwili zarumienienia.
Placuszki z dyni serwuj z lubianymi dodatkami. Rekomendujemy dodatek masła migdałowego oraz konfitury wiśniowej.
Zobacz także:
Mogłoby się wydawać, że placuszki z dyni to receptura, która wymaga posiadania specjalistycznych sprzętów kuchennych i zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego. By wykonać ten specjał, potrzebować będziesz jedynie miski, tarki, patelni i odrobinę dobrych chęci. To naprawdę niska cena za rozpoczęcie dnia w tak wyjątkowy i smakowity sposób. Jeżeli preferujesz rozpoczynać dzień od znakomitych specjałów na słodko, przepis na placuszki z dyni na pewno stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.
Jak przygotować placuszki z dyni? Praktyczne wskazówki, które musisz znać
Aby przygotować prezentowane placuszki, niezwykle istotny jest wybór odpowiedniej dyni. Rekomendujemy sięgnąć po odmianę Muscat, Hokkaido lub piżmową. Wyróżnia je soczystość i intensywny pomarańczowy kolor. Jeżeli masz do dyspozycji blender z funkcją tarcia, możesz rozdrobnić warzywo, wspomagając się wspomnianym sprzętem. W innym przypadku skorzystaj z tradycyjnej tarki, która sprawdzi się równie dobrze.
Często zachęcamy do kulinarnych eksperymentów, jednak tym razem proporcje odgrywają kluczową rolę. Nawet ich drobna modyfikacja może spowodować, że placuszki z dyni będą się rozpadać na patelni lub nie wyrosną podczas obróbki termicznej.
Zobacz także: Błyskawiczne waniliowe placuszki z truskawkami na lato. Obłędny posiłek na letni obiad
Placuszki z dyni możesz smażyć pojedynczo na patelni o średnicy ok. 10 cm. W ten sposób otrzymasz idealnie równe naleśniczki o nienagannej prezencji. Możesz także skorzystać z większej patelni i przygotowywać po kilka sztuk jednocześnie, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu.
Jak podawać placuszki z dyni? Sprawdzone dodatki
Placuszki z dyni smakują rewelacyjnie podane z musem z jabłek i masłem orzechowym. Jeżeli nie masz czasu lub preferujesz proste rozwiązania, równie dobrze sprawdzi się cukier puder, którym wystarczy oprószyć usmażone naleśniki. Pamiętaj o tym, że wybór dodatków powinien być uzależniony od osobistych preferencji smakowych — zarówno twoich, jak i domowników. Dzięki temu danie zawsze sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagającego łasucha.