Niepowtarzalne placuszki z dyni — proste składniki, wielka rozkosz. Pomysł na rewelacyjne rozpoczęcie dnia

Placuszki z dyni
Źródło: Shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland

Składniki

Placuszki z dyni

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • Olej roślinny
  • 320 g Dynia Hokkaido
  • 3 sztuki Jajko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 g Jogurt naturalny
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 30 g Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz ze skóry, a następnie usuń z jej wnętrza włókna i pestki. Zetrzyj warzywo na tarce o drobnych oczkach.

  2. 2

    Do dużej miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka, dodaj startą dynię i starannie wymieszaj składniki.

  3. 3

    Do drugiej, mniejszej miski wsyp suche składniki — tj. mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Komponenty starannie wymieszaj. 

  4. 4

    Mieszankę suchych składników wlej do masy jajecznej i wymieszaj komponenty za pomocą rózgi kuchennej lub łyżki stołowej. 

  5. 5

    Ciasto pozostaw na ok. 30 minut na blacie, a następnie rozpocznij proces smażenia placuszków z dyni. 

  6. 6

    Patelnię z nieprzywierającym dnem nagrzej, a następnie skrop olejem roślinnym. Gdy tłuszcz się nagrzeje, zacznij formowanie niewielkich placuszków z dyni. Każdy powinien składać się z ok. 2 łyżek stołowych ciasta. 

  7. 7

    Placuszki z dyni smaż z dwóch stron do chwili zarumienienia. 

     

    Placuszki z dyni serwuj z lubianymi dodatkami. Rekomendujemy dodatek masła migdałowego oraz konfitury wiśniowej. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też