Bajeczna szakszuka z hiszpańskim chorizo. Wyborne połączenie i niepowtarzalny smak

Szakszuka z chorizo
Źródło: Shuttestock/Elena Shashkina

Składniki

Składniki na szakszukę z chorizo

  • 100 g Kiełbasa chorizo
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3 sztuki Pomidor
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka Mielony kumin rzymski
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekany na małe kawałki czosnek. Przesmażamy póki się nie zeszkli i dodajemy przyprawy: ostrą paprykę, wędzoną paprykę oraz kumin rzymski.

  2. 2

    Hiszpańską kiełbaskę chorizo kroimy na półplasterki i wrzucamy do szybkiego przesmażenia na patelnię, na której znajdują się już czosnek oraz przyprawy.

  3. 3

    W przepisie na szakuszkę z chorizo wykorzystać możemy pokrojone w średniej wielkości kostkę pomidory lub gotowe pomidory krojone z puszki. Jeśli wybierzemy wersję ze świeżymi pomidorami, będziemy musieli nieco dłużej poddusić je na patelni, a jeśli okaże się, że miały za mało soku, dodać na patelnię kilka łyżek wody.

  4. 4

    Kiedy pomidory będą już miękkie przechodzimy do następnego kroku, czyli dodania do potrawy jego kluczowego składnika, czyli jajek. Robimy na patelni miejsce na jajka – tworząc między składnikami rodzaj zagłębienia w duszonych warzywach. Wbijamy jajka (jedno jajko powinno przypadać na jedną osobę uwzględnianą w posiłku). Nie mieszamy, tylko doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dajemy daniu około pięciu minut na dojście, czyli doprowadzenie do sytuacji, w której białko będzie równomiernie ścięte, a żółtko apetycznie półpłynne.

  5. 5

    Kiedy danie będzie gotowe, posypujemy je posiekaną natką pietruszki lub listkami kolendry – wedle uznania i smaku. Szakszukę podaje się na patelni, na której została przygotowana. Do dania dodać warto świeże pieczywo, które pozwoli nacieszyć się smakiem aromatycznego sosu. Pieczywo można wybrać wedle gustu, ale nie od dzisiaj wiadomo, że w roli gąbki na sos najlepiej odnajduje się miękka w środku, a chrupiąca na zewnątrz bagietka. Innym dodatkiem podawanym do szakszuki z chorizo może być także ciepła pita.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też