Syrop z nawłoci to prawdziwe wsparcie odporności. Przepis nie jest trudny

Syrop z nawłoci
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z nawłoci

  • 1.5 szklanki Woda
  • 1 szklanki Kwiaty nawłoci
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść kwiaty nawłoci, a następnie zalej je wrzącą wodą. Naczynie przykryj i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  2. 2

    Gdy kwiatowy wywar osiągnie temperaturę pokojową umieść go w lodówce na minimum 24 godziny.

  3. 3

    Po tym czasie napar odcedź na sicie o małych oczkach lub wykorzystaj do tego zwykłą gazę. 

  4. 4

    Klarowny wywar przelej do garnka i doprowadź go do wrzenia. Gotuj płyn przez 5 minut, a następnie ściągnij naczynie z ognia. 

  5. 5

    Do naparu dodaj cukier i mieszaj go do chwili rozpuszczenia, a następnie gotowy syrop z nawłoci przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie je zakręć.

  6. 6

    W garnku o dużej średnicy połóż na dnie ściereczkę kuchenną, a na nią naczynia z syropem z nawłoci. Napełnij garnek wodą do ok. 3/4  wysokości słoiczków, a następnie umieść go na palniku o średniej mocy i zagotuj. 

  7. 7

    Utrzymuj wrzenie przez 10 minut, po czym wyciągnij syrop z nawłoci z wody i ułóż słoiki na blacie do góry dnem.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też