Mojito – najsmaczniejsze, jakie piłeś

Mojito
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki

  • 0.5 Sztuka Sok z limonki
  • 2 łyżeczki Cukier brązowy
  • 15 liści Mięta
  • 50 ml Rum
  • 50 ml Woda gazowana

Przygotowanie

  1. 1

    Liście mięty i limonkę dokładnie myjemy pod zimną wodą. Cytrynę należy pokroić na cienkie półksiężyce. A z mięty usunąć liście, które są zbrązowiałe lub dziurawe i nieestetyczne.

  2. 2

    Bierzemy średniej wysokości szklankę o przekroju trapezu w ciężkiego szkła i wkładamy do niej kawałki limonki i dodajemy cukier. Przy użyciu drewnianej ugniataczki przypominającej nieco ruchomy element od moździerza, wyciskamy wgniatającym ruchem limonkę, ucierając uzyskany z niej sok z cukrem.

  3. 3

    Liście mięty gnieciemy w rękach, żeby uwolnić orzeźwiający aromat (ale nie za bardzo, żeby nie potrwać zioła na kawałki) i wrzucamy do szklanki.

  4. 4

    W blenderze (lub uderzając lodem w plastikowej torebce o posadzkę) kruszymy lód na małe kawałki i wsypujemy do mniej więcej 2/3 wysokości szklanki.

  5. 5

    Dolewamy rum i mieszamy składniki w szklance. Drink dopełniamy wodą gazowaną - dolewając ją do pełnej wysokości szklanki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też