Mojito – najsmaczniejsze, jakie piłeś
Mojito to nieskomplikowany drink, którego postawę stanowi biały rum. Wybornie sprawdza się w gorące letniej dni i wieczory, kiedy zależy nam na orzeźwiającym i przyjemnie chłodzącym drinku. To jednak nie rum stoi za poczuciem świeżości a utarte w szklance liście świeżej mięty, lód i sok z limonki. Mojito będzie smakowało osobom, które nie lubią gorzkich, wytrawnych drinków – dzięki cukrowi trzcinowemu jest to drink słodko-kwaśny.
Składniki
Składniki
- 0.5 Sztuka Sok z limonki
- 2 łyżeczki Cukier brązowy
- 15 liści Mięta
- 50 ml Rum
- 50 ml Woda gazowana
Przygotowanie
- 1
Liście mięty i limonkę dokładnie myjemy pod zimną wodą. Cytrynę należy pokroić na cienkie półksiężyce. A z mięty usunąć liście, które są zbrązowiałe lub dziurawe i nieestetyczne.
- 2
Bierzemy średniej wysokości szklankę o przekroju trapezu w ciężkiego szkła i wkładamy do niej kawałki limonki i dodajemy cukier. Przy użyciu drewnianej ugniataczki przypominającej nieco ruchomy element od moździerza, wyciskamy wgniatającym ruchem limonkę, ucierając uzyskany z niej sok z cukrem.
- 3
Liście mięty gnieciemy w rękach, żeby uwolnić orzeźwiający aromat (ale nie za bardzo, żeby nie potrwać zioła na kawałki) i wrzucamy do szklanki.
- 4
W blenderze (lub uderzając lodem w plastikowej torebce o posadzkę) kruszymy lód na małe kawałki i wsypujemy do mniej więcej 2/3 wysokości szklanki.
- 5
Dolewamy rum i mieszamy składniki w szklance. Drink dopełniamy wodą gazowaną - dolewając ją do pełnej wysokości szklanki.
Przeczytaj także:
Skąd się wzięło Mojito?
Za każdym legendarnym drinkiem musi stać historia. Nie inaczej jest i w przypadku Mojito. Podobno jest to najpopularniejszy drink na świecie, na który moda nie przemija od lat. Podobno także za jego recepturę możemy podziękować kubańskiemu piratowi –Francisowi Drake’owi. W połowie XVI wieku miał on łączyć tani rum produkowany z trzciny cukrowej(Tafię) z cukrem oraz limonką. Z czasem Tafię zastąpiono rumem, ale nic więcej w recepturze nie zmieniano. To jednak z legend. Inna historia powstania Mojito mówi o kubańskich niewolnikach, którzy podczas pracy na plantacjach pili ponoć napój, którego podstawowym składnikiem był sok z rozgniecionej trzciny cukrowej. Napój ten nazywano „guarpa”. Osobą, która rozsławiła Mojito był niewątpliwie pisarz Ernest Hemingway, który pił ten drink podczas swojego pobytu na Kubie w barze „La Bodeguita del Medio”.
Jakie zalety ma Mojito?
Mojito to wybitnie orzeźwiający drink, idealny na upalne popołudnia i gorące wieczory. Mięta w połączeniu z limonką i dużą ilością lodu sprawia, że ten drink naprawdę działa chłodząco na ciało i zmysły. Idealnie nadaje się do picia w plenerze – na imprezach na świeżym powietrzu, garden party, na plenerowych weselach. W połączeniu z zapachem rozgrzanego powietrza, dobrą muzyką i lekkim jedzeniem (np. pastą z guacamole serwowaną z nachosami) będzie idealnym uzupełnieniem udanego wieczoru.
Mojito łączy w sobie słodycz i kwaskowatość, przy czym oba te smaki są idealnie zbilansowane. Najlepsze Mojito to zimne Mojito, dlatego jeśli chcemy serwować ten drink przez cały wieczór, dobrze zaopatrzyć się w duża ilość kruszonego lodu. Zaletą tego drinku jest także to, że kiedy lód się roztapia drink słabnie, ale wciąż ma dobry smak.
Jak zrobić Mojito w wersji virgin?
Mojito można także z powodzeniem przygotować w wersji bezalkoholowej. Idealne dla osób, które nie chcą lub nie mogą pić alkoholu (abstynentów, osób przyjmujących leki, kobiet w ciąży i w czasie karmienia, osoby, które czeka kierowanie samochodem). Smakuje on równie dobrze i orzeźwiająco, a nie zawiera ani grama alkoholu. Rum w tym wypadku zastępuje się tonikiem, a reszta składników i sposób przygotowania drinka pozostają bez zmian.