Malinowa chmurka

Malinowa chmurka
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 110 g Masło
  • 3 Żółtko

Galaretka malinowa z owocami

  • 3 Galaretka malinowa
  • 4 szklanek Gorąca woda
  • 500 g Maliny

Masa śmietankowa

  • 250 g Mascarpone
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1 laska Wanilia
  • 500 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 70 ml Gorąca woda

Blat bezowy

  • 150 g Drobny cukier
  • 3 Białko jajka
  • 1 garść Płatki migdałowe
  • 1 płaska łyżka Mąka ziemniaczana
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Kruche ciasto: produkty połącz w większej misce, ucierając do momentu połączenia się składników w gładką konsystencję. Następnie z ciasta uformuj bochenek, który owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Kruche ciasto powinno chłodzić się przez ok. godzinę. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a kiedy czas chłodzenia ciasta upłynie, pokrusz je na dno blaszki (24 × 34 cm) i starannie rozprowadź, dociskając po jej powierzchni. Za pomocą widelca wykonaj niewielkie nakłucia, po czym piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 st. C przez ok. 15 minut (góra-dół). Kiedy spód malinowej chmurki będzie już gotowy, wyjmij go z piekarnika i odstaw, że ostygnął.

  2. 2

    Galaretka malinowa z owocami: galaretki zalej wrzącą wodą, a kiedy temperatura nieco spadnie, dodaj 500 g malin (świeżych lub mrożonych). Delikatnie zwartą galaretkę przełóż na przygotowane wcześniej kruche ciasto. Blachę ze spodem i malinową galaretką wsadź do lodówki.

  3. 3

    Masa śmietankowa: 250 g schłodzonego serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 1 laskę wanilii i 500 ml zimnej śmietanki kremówki ubij na sztywną masę. Do szklanki z wrzącą wodą dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się proszku. Kiedy płyn lekko ostygnie, dodaj go do masy śmietankowej i wymieszaj składniki. Gotową masę nałóż na warstwę ściętej galaretki malinowej, po czym włóż formę — z trzema już gotowymi warstwami ciasta — do lodówki. 

  4. 4

    Blat bezowy: ubij białka ze szczyptą soli, a po chwili dodaj drobny cukier. Bardzo ważne jest to, żeby cukier dodawany był porcjami, najlepiej po 1 łyżce. Powinien całkowicie rozpuścić się w pianie z białek. Bezę miksuj aż do uzyskania połyskującego puchu. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na blasze o wymiarach 24 × 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia rozsmaruj puszystą masę białkową, której wierzch posyp płatkami migdałowymi. Bezę piecz z termoobiegiem w temperaturze 120 st. C przez ok. 70 minut. Kiedy beza będzie gotowa, bez zwlekania wyciągnij ją z piekarnika.

  5. 5

    Mniej więcej po 4 godzinach chłodzenia się pozostałych warstw ciasta, na masę śmietankową nałóż przestudzony blat bezowy. Malinową chmurkę umieść w lodówce lub podawaj od razu po przygotowaniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też