Malinowa chmurka
Malinowa chmurka to jedno z popularniejszych ciast, które przygotowujemy na wiele ważnych okazji. Ten 4-warstwoowy deser uświetni rodzinne spotkania, chwile spędzone z przyjaciółmi, podkreśli smak niedzielnej kawy, ale i doskonale nadaje się na świętowanie imienin, urodzin, czy Walentynek. Wypróbuj sprawdzony przepis na malinową chmurkę — chwila rozkoszy dla podniebienia gwarantowana!
Składniki
Kruche ciasto
- 180 g Mąka pszenna
- 1 łyżka Cukier wanilinowy
- 2 łyżki Cukier puder
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 110 g Masło
- 3 Żółtko
Galaretka malinowa z owocami
- 3 Galaretka malinowa
- 4 szklanek Gorąca woda
- 500 g Maliny
Masa śmietankowa
- 250 g Mascarpone
- 3 łyżki Cukier puder
- 1 laska Wanilia
- 500 ml Śmietana kremówka 30 %
- 2 łyżeczki Żelatyna
- 70 ml Gorąca woda
Blat bezowy
- 150 g Drobny cukier
- 3 Białko jajka
- 1 garść Płatki migdałowe
- 1 płaska łyżka Mąka ziemniaczana
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Kruche ciasto: produkty połącz w większej misce, ucierając do momentu połączenia się składników w gładką konsystencję. Następnie z ciasta uformuj bochenek, który owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Kruche ciasto powinno chłodzić się przez ok. godzinę. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a kiedy czas chłodzenia ciasta upłynie, pokrusz je na dno blaszki (24 × 34 cm) i starannie rozprowadź, dociskając po jej powierzchni. Za pomocą widelca wykonaj niewielkie nakłucia, po czym piecz w piekarniku rozgrzanym do 185 st. C przez ok. 15 minut (góra-dół). Kiedy spód malinowej chmurki będzie już gotowy, wyjmij go z piekarnika i odstaw, że ostygnął.
- 2
Galaretka malinowa z owocami: galaretki zalej wrzącą wodą, a kiedy temperatura nieco spadnie, dodaj 500 g malin (świeżych lub mrożonych). Delikatnie zwartą galaretkę przełóż na przygotowane wcześniej kruche ciasto. Blachę ze spodem i malinową galaretką wsadź do lodówki.
- 3
Masa śmietankowa: 250 g schłodzonego serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 1 laskę wanilii i 500 ml zimnej śmietanki kremówki ubij na sztywną masę. Do szklanki z wrzącą wodą dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się proszku. Kiedy płyn lekko ostygnie, dodaj go do masy śmietankowej i wymieszaj składniki. Gotową masę nałóż na warstwę ściętej galaretki malinowej, po czym włóż formę — z trzema już gotowymi warstwami ciasta — do lodówki.
REKLAMA - 4
Blat bezowy: ubij białka ze szczyptą soli, a po chwili dodaj drobny cukier. Bardzo ważne jest to, żeby cukier dodawany był porcjami, najlepiej po 1 łyżce. Powinien całkowicie rozpuścić się w pianie z białek. Bezę miksuj aż do uzyskania połyskującego puchu. Pod koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. Na blasze o wymiarach 24 × 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia rozsmaruj puszystą masę białkową, której wierzch posyp płatkami migdałowymi. Bezę piecz z termoobiegiem w temperaturze 120 st. C przez ok. 70 minut. Kiedy beza będzie gotowa, bez zwlekania wyciągnij ją z piekarnika.
- 5
Mniej więcej po 4 godzinach chłodzenia się pozostałych warstw ciasta, na masę śmietankową nałóż przestudzony blat bezowy. Malinową chmurkę umieść w lodówce lub podawaj od razu po przygotowaniu.
Zobacz także: