Przepyszna ciabattowa pizza – prosta w wykonaniu, sycąca, efektowna

Ciabattowa pizza
Źródło: Shutterstock/Stepanek Photography

Składniki

Składniki na ciabattową pizzę

  • 1 sztuka ciabatta
  • 10 plastrów Ser żółty
  • 10 plastrów Salami
  • 4 sztuki Pomidor
  • 3 sztuki Papryka konserwowa
  • 2 Szczypty Oregano
  • 1 Szczypta Pieprz

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 łyżki Jogurt naturalny
  • 3 łyżki Majonez
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 3 ząbki Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki (potrzymanie ich przez minutę w miseczce z wrzącą wodą ułatwi zadanie). Pomidory kroimy na małe kawałeczki, odrzucając twardą część ze środka.

  2. 2

    Ciabattę przekrajamy na połówki i pokrywamy je dokładnie pomidorami, lekko wgniatając warzywa w pieczywo.

  3. 3

    Plastry sera rolujemy i trzemy na tarce o szerokich oczkach. Częścią sera posypujemy pomidory.

  4. 4

    Układamy na pieczywie plastry salami i pokrojoną na mniejsze części paprykę.

  5. 5

    Posypujemy ciabattową pizzę solą i pieprzem oraz oregano. Na koniec na wierzchu pizzy ląduje pozostała część żółtego sera.

  6. 6

    Ciabattę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy póki ser się nie stopi, a pieczywo nie zarumieni.

  7. 7

    Po wyjęciu z piekarnika ciabattową pizzę doprawiamy sosem czosnkowym, który wykonujemy samodzielnie. Jak? W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieszamy dodając do smaku sól i pieprz. Sosem polewamy upieczoną ciabattową pizzę i serwujemy.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też