Przepyszna ciabattowa pizza – prosta w wykonaniu, sycąca, efektowna
Ciabattowa pizza to propozycja błyskawicznego dania, które wykona największy nawet kulinarny ignorant. Przepis na tę potrawę nie wymaga mieszania składników, wyrabiania ciasta, oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. W tym przepisie nie ma w ogóle ciasta na pizzę, bo wykorzystuje się gotowy produkt – pieczywo typu ciabatta.
Składniki
Składniki na ciabattową pizzę
- 1 sztuka ciabatta
- 10 plastrów Ser żółty
- 10 plastrów Salami
- 4 sztuki Pomidor
- 3 sztuki Papryka konserwowa
- 2 Szczypty Oregano
- 1 Szczypta Pieprz
Składniki na sos czosnkowy
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- 3 łyżki Majonez
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 3 ząbki Czosnek
Przygotowanie
- 1
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki (potrzymanie ich przez minutę w miseczce z wrzącą wodą ułatwi zadanie). Pomidory kroimy na małe kawałeczki, odrzucając twardą część ze środka.
- 2
Ciabattę przekrajamy na połówki i pokrywamy je dokładnie pomidorami, lekko wgniatając warzywa w pieczywo.
- 3
Plastry sera rolujemy i trzemy na tarce o szerokich oczkach. Częścią sera posypujemy pomidory.
- 4
Układamy na pieczywie plastry salami i pokrojoną na mniejsze części paprykę.
- 5
Posypujemy ciabattową pizzę solą i pieprzem oraz oregano. Na koniec na wierzchu pizzy ląduje pozostała część żółtego sera.
- 6
Ciabattę wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy póki ser się nie stopi, a pieczywo nie zarumieni.
- 7
Po wyjęciu z piekarnika ciabattową pizzę doprawiamy sosem czosnkowym, który wykonujemy samodzielnie. Jak? W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieszamy dodając do smaku sól i pieprz. Sosem polewamy upieczoną ciabattową pizzę i serwujemy.
Przeczytaj także:
Kolejne ułatwienie to możliwość wybrania najbardziej smakujących i trafiających w gust składników jako dodatków. Nie trzeba koniecznie trzymać się powyższych wytycznych (kto ma ochotę na pizzę z ananasem lub pieczarkami ma pole do popisu, można także wykorzystać produkty, które są akurat pod ręką i w lodówce). Cała reszta wykonania ciabattowej pizzy jest dziecinne prosta i nie wymaga ani uzdolnień kulinarnych, ani obycia w kuchni.
Kiedy przygotować ciabattową pizzę?
Ciabattowa pizza – całkiem jak zapiekanka – doskonale sprawdza się przy różnych okazjach. Kiedy nie mamy czasu, a jesteśmy bardzo głodni – pomysłem na szybki i sycący posiłek może być właśnie ta potrawa. Pizza w tej wersji może być daniem przygotowanym na męski wieczór przed telewizorem w czasie sportowego spotkania. Pizze można przygotować wcześniej, wstawić je do piekarnika i wyciągnąć na przykład w przerwie meczu.
Ciabattowa pizza może być również pomysłem na nietypową kolację dla dzieci, a także potrawą, którą da się łatwo i szybko przygotować na kinder bal czy urodzinki. Wykonanie tego dania można połączyć z miniwarsztatami i zabawą – wykonać własne pizze mogą dzieci jako jeden z punktów spotkania.
Na co zwracać uwagę przy wykonaniu ciabattowej pizzy?
W przypadku pizzy – zarówno tej ciabattowej jak i każdej innej – bardzo ważne jest dobranie świeżych i smacznych składników. Kupiona tego samego dnia ciabatta gwarantuje, że ciasto będzie miękkie. Dodatki to serce ciabattowej pizzy – im będą lepszej jakości, tym smaczniejsza i szlachetniejsza będzie pizza. Kolejna bardzo ważna sprawa to dobór odpowiedniego sera – takiego, który dobrze się roztopi, w czasie jedzenia będzie się przyjemnie ciągnął, ładnie się zapiecze. Wśród serów dobrze topiących się wymienić należy startą mozzarellę, goudę, gruyera, ementaler.
W czasie pieczenia pomidory stają się bardziej miękkie, ale ich skórka pozostaje twardawa. Używając tych warzyw do pizzy można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki.
Z czym serwować ciabattową pizzę?
W naszym przepisie znalazła się także receptura na sos czosnkowy, który będzie dobrze smakował z tym daniem. Można jednak podejść do tematu klasycznie – wybrać ketchup, majonez czy inny własnoręcznie wykonany sos. Pizza jako danie nie potrzebuje innych dodatków – jak to ma miejsce w przypadku domowych burgerów serwowanych z frytkami z sałatką colesław. Do pizzy można zrobić dodatkowo sałatę i zjeść ją na modłę francuską – po zjedzeniu głównego dania. Do pizzy można przygotować także napoje bezalkoholowe: lemoniadę lub mrożoną herbatę.