Wyborny kurczak z kurkami. Obiad jak u babci
Kurczak z kurkami to pomysł na smakowity i odżywczy obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a mimo to danie smakuje wyśmienicie i niebanalnie. Kawałki soczystego mięsa podane w kremowym i aromatycznym sosie grzybowym to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Kurczak z kurkami to potrawa, którą warto przyrządzić na uroczystą kolację w gronie najbliższych, ponieważ oprócz doskonałego smaku wyróżnia się także atrakcyjną prezencją, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz gości. Sprawi to także, że danie zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Składniki
Kurczak z kurkami
- 0.5 Sztuka Cebula
- 150 g Kurki
- 2 sztuki Filet z kurczaka
- 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
- 0.5 Szklanka Bulion drobiowy
- 0.5 Łyżeczka Kurkuma
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 2 łyżki Posiekany koperek
- 4 łyżki Olej rzepakowy
- Mąka pszenna
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Filety z piersi kurczaka starannie umyj, osusz, oczyść z błonek oraz kostek i pokrój poziomo na plastry.
- 2
Każdy z kawałków rozbij tłuczkiem, aby miały one zbliżoną grubość. Dopraw je solą, czarnym pieprzem mielonym, kurkumą oraz papryką, dodaj łyżkę oleju rzepakowego i całość dokładnie wymieszaj. Następnie schowaj mięso do lodówki na ok. 2-3 godziny.
- 3
Kurki dokładnie umyj i osusz.
- 4
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 5
Przyprawione filety z piersi kurczaka obtocz w mące pszennej.
- 6
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki mięsa. Smaż je, aż apetycznie się zarumienią, z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.
- 7
Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż ją przez 3-4 minuty do zeszklenia, a następnie dodaj kurki.
- 8
Po kilku minutach na patelnię dodaj ponownie kawałki mięsa, wlej bulion drobiowy i całość zagotuj.
- 9
Gdy sos zacznie wrzeć, dodaj posiekany koperek i śmietankę. Całość smaż do momentu nabrania przez sos odpowiedniej gęstości. Kurczak z kurkami smakuje doskonale w towarzystwie klusek śląskich, kopytek lub ziemniaków.
Zobacz także:
Codzienne przyrządzanie posiłków może sprawić, że któregoś dnia zabraknie pomysłu na nowe danie. Z jedzenia trzeba czerpać przyjemność, a o monotonię, która wkrada się do kuchni, wcale nie jest trudno. Aby tak się nie stało, warto zgromadzić listę wybornych, sezonowych przepisów, które sprawią, że jadłospis Twojej rodziny każdego dnia będzie zaskakiwać nowymi smakami.
Aby przygotować znakomitego kurczaka z kurkami, nie trzeba posiadać doświadczenia kucharskiego. Początkujący miłośnicy gotowania bez dwóch zdań również poradzą sobie z wykonaniem tego smakowitego dania. Co więcej, kurczak z kurkami może być komponowany z różnorodnymi dodatkami, dzięki czemu każda osoba odnajdzie swój ulubiony sposób serwowania tej potrawy. Jest to przepis sezonowy, dlatego polecamy przyrządzić tę smakowitą potrawę, gdy targi oraz półki sklepowe są przepełnione smakowitymi grzybami. Sezon na kurki jest dość krótki, a grzyby te nadają się do przyrządzania znakomitych posiłków. Gwarantujemy, że kurczak z kurkami odmieni Twoje jesienne menu, sprawiając, że nie wkradnie się do niego nuda czy monotonia.
Zobacz także: Pierś z kurczaka z pieczarkami — obiad, którego długo nie zapomnisz
Z czym serwować kurczaka z kurkami? Najlepsze dodatki
Kurczak z kurkami smakuje wyśmienicie w towarzystwie klusek — zarówno śląskie, jak i kopytka będą pasować rewelacyjnie do tego dania. Doskonale sprawdzą się również ziemniaki, podane w formie purée, kawałki ugotowane w wodzie, czy w mundurkach. Kurczaka z kurkami polecamy serwować także z ulubioną kaszą lub ryżem. Nie należy zapominać o dodatku warzyw, które zgodnie z aktualnymi rekomendacjami powinny zajmować minimum połowę talerza. Świetnie smakować będzie surówka z białej kapusty, buraczki lub mizeria. Kurczaka z kurkami można nawet zestawić z makaronem. W takim przypadku warto wzbogacić to danie porcją startego parmezanu.