Wyborny kurczak z kurkami. Obiad jak u babci

Kurczak z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak z kurkami

  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 150 g Kurki
  • 2 sztuki Filet z kurczaka
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
  • 0.5 Szklanka Bulion drobiowy
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z piersi kurczaka starannie umyj, osusz, oczyść z błonek oraz kostek i pokrój poziomo na plastry.

  2. 2

    Każdy z kawałków rozbij tłuczkiem, aby miały one zbliżoną grubość. Dopraw je solą, czarnym pieprzem mielonym, kurkumą oraz papryką, dodaj łyżkę oleju rzepakowego i całość dokładnie wymieszaj. Następnie schowaj mięso do lodówki na ok. 2-3 godziny.

  3. 3

    Kurki dokładnie umyj i osusz. 

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  5. 5

    Przyprawione filety z piersi kurczaka obtocz w mące pszennej. 

  6. 6

    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki mięsa. Smaż je, aż apetycznie się zarumienią, z dwóch stron, a następnie przełóż na talerz.

  7. 7

    Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż ją przez 3-4 minuty do zeszklenia, a następnie dodaj kurki. 

  8. 8

    Po kilku minutach na patelnię dodaj ponownie kawałki mięsa, wlej bulion drobiowy i całość zagotuj. 

  9. 9

    Gdy sos zacznie wrzeć, dodaj posiekany koperek i śmietankę. Całość smaż do momentu nabrania przez sos odpowiedniej gęstości. Kurczak z kurkami smakuje doskonale w towarzystwie klusek śląskich, kopytek lub ziemniaków.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też