Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem — przygotuj wyśmienitą tartę i odczaruj szpinak w swojej kuchni

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Źródło: Shutterstock/nelea33

Składniki

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • 50 ml Olej rzepakowy
  • 300 g Ciasto francuskie
  • 200 g Śmietanka 30%
  • 150 Ser feta
  • 10 g Czosnek
  • 2 sztuki Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • 450 g Mrożony szpinak w liściach
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Foremkę na tartę wypełnij równomiernie ciastem francuskim, a następnie nakłuj spód widelcem. Blaszkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz wypiek przez 20 minut.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. 4

    Szpinak rozmroź.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie właściwą temperaturę, dodaj pokrojony wcześniej czosnek oraz rozmrożony szpinak i smaż wskazane składniki do chwili odparowania wody. 

  6. 6

    Masę szpinakową dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a następnie ściągnij patelnię z kuchenki i pozostaw farsz do przestudzenia.

  7. 7

    W miseczce rozbełtaj jajka z dodatkiem śmietanki.

  8. 8

    Do masy serowej dodaj ser feta i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  9. 9

    Na upieczone ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową, a następnie polej ją mieszanką jajeczną.

  10. 10

    Tartę z ciasta francuskiego włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ją przez ok. 20 minut. 

     

    Tarta z ciasta francuskiego smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Rekomendujemy serwować ją z lekką sałatką z dodatkiem sosu winegret. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też