Ogórki w zalewie gyros — wykorzystaj przyprawę gyros w unikatowy sposób

Ogórki w zalewie gyros
Źródło: Shutterstock/Chudo2307

Składniki

Ogórki w zalewie gyros

  • 25 g Sól
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 260 g Żółta papryka
  • 4 ząbki Czosnek
  • 500 g Papryka czerwona
  • 375 ml Ocet spirytusowy 10%
  • 70 ml Olej rzepakowy
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 250 ml Woda
  • 30 g Przyprawa do gyrosa
  • 500 g Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    8 sztuk słoików o pojemności 600 ml oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Ogórki gruntowe umyj w zimnej wodzie. Następnie odetnij ich obydwa końce i pokrój je na plasterki o szerokości ok. 2,5 cm. Tak przygotowane warzywa umieść w misce.

  3. 3

    Cebule obierz z łupin i pokrój w plastry o szerokości ok. 5 mm.

  4. 4

    Papryki starannie umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne i pokrój je w paski o szerokości ok. 7 mm.

  5. 5

    Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki. 

  6. 6

    Do miski z ogórkami dodaj pozostałe warzywa oraz sól i starannie wymieszaj wszystkie składniki. 

  7. 7

    Aby przygotować zalewę, do miski wsyp cukier i przyprawę gyros, a następnie wlej ocet, olej rzepakowy i wodę. Komponenty wymieszaj, a następnie wlej je do miski z warzywami. 

  8. 8

    Naczynie z ogórkami w zalewie gyros przykryj szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na ok. 8 godzin. 

  9. 9

    Mieszankę warzyw oraz zalewę rozłóż równomiernie pomiędzy słoikami, a następnie szczelnie je zakręć.

  10. 10

    Ogórki w zalewie gyros ułóż na blaszce i włóż do piekarnika. Dopiero wtedy zacznij nagrzewać kuchenkę do temperatury 110 st. C.

  11. 11

    Zaprawę należy pasteryzować przez 20 minut, od chwili nagrzania piekarnika, a następnie wyłączyć kuchenkę i pozostawić słoiki do całkowitego wystudzenia. 

     

    Tak przygotowane ogórki w zalewie gyros przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też