Pieczone pierogi - smak Meksyku na talerzu
Pieczone pierogi meksykańskie na cieście drożdżowym to zaskakująca potrawa, pełna smaku i aromatu. Pieczone pierogi można jeść na ciepło i na zimno, dlatego też sprawdzą się w roli drugiego śniadania, podwieczorku oraz imprezowej przekąski.
Składniki
Pieczone pierogi przepis na ok. 20 sztuk
- 250 g Mięso mielone wieprzowe
- 0.5 Opakowanie Czerwona fasola konserwowa
- 0.5 Opakowanie Kukurydza konserwowa
- 2 łyżki Przecier pomidorowy
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Pieprz
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 2 szczypty Ostra papryka mielona
- 2 szczypty Oregano
- 1 łyżka Olej
Skałdniki na ciasto:
- 80 ml Mleko 3,2%
- 10 g Świeże drożdże
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 250 g Mąka pszenna
- 80 g Masło
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 sztuka Żółtko
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie ciasta:
Masło roztop w małym rondelku i wystudź. Podgrzej mleko, ale nie gotuj. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj żółtko, sól, masło i zaczyn drożdżowy, zacznij mieszać składniki, następnie porcjami dodaj ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Uformuj kulkę, przełóż do naczynia, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- 2
Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę na patelnię wlej łyżkę oleju i usmaż cebulę, następnie dodaj mielone mięso, przyprawy i podsmażaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając masę. Do przesmażonego mięsa dodaj przecier, kukurydzę oraz fasolę i wymieszaj. Duś przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, wystudź.
- 3
Składanie i pieczenie pierogów:
Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetrów, za pomocą szklanki wytnij kółka. Na środek połóż zimny farsz, rant połowy kółka posmaruj wodą, złóż pieroga na pół i starannie zlep brzegi ciasta. Zawiń brzeg tak, aby utworzył warkoczyk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż pierogi i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Włóż pierogi i piecz przez 15 minut.
Zobacz także:
- Kurczak w galarecie - obłędna przekąska na święta i karnawał
- Uszka z pieczarkami - kapitalny dodatek do czerwonego barszczu
- Gołąbki z kaszą i grzybami – delikatne i miękkie
Cześć, czempion pieczone pierogi?
Pieczone pierogi można nowoczesny z domowymi sosami np. czosnkowym lub pomidorowym. Przygotowanie sosów jest bardzo proste. Sos czosnkowy: do miseczki włóż 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu, 2 łyżki majonezu, dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Sos sosowy: upiecz 4 pomidory malinowe w piekarniku z pomidorów soli oraz pieprzu. Po wyjęciu zdejmij skórę z pomidorów, dodaj przeciśniętą przez praskę ząbek czosnku, szczyptę oregano i bazylii, zmiksuj. Dopraw sos solą i pieprzem i gotowe.
Pierogi pieczone - wersja dla zabieganych
Pierogi najlepiej zrobić z ciasta drożdżowego, gdy nie masz czasu lub pieczęć się pieczęć, w przygotowywaniu ciastowania, możesz spróbować uzyskać ciasta lub ciastować po ciasteczku. Pierogi z ciasta francuskiego będą bardzo wysokie i chrupiące. Warto posypać pierogi sezamem lub czarnuszką.