Pieczone pierogi - smak Meksyku na talerzu

Pierogi pieczone
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczone pierogi przepis na ok. 20 sztuk

  • 250 g Mięso mielone wieprzowe
  • 0.5 Opakowanie Czerwona fasola konserwowa
  • 0.5 Opakowanie Kukurydza konserwowa
  • 2 łyżki Przecier pomidorowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 2 szczypty Ostra papryka mielona
  • 2 szczypty Oregano
  • 1 łyżka Olej

Skałdniki na ciasto:

  • 80 ml Mleko 3,2%
  • 10 g Świeże drożdże
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 250 g Mąka pszenna
  • 80 g Masło
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 sztuka Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ciasta:

    Masło roztop w małym rondelku i wystudź. Podgrzej mleko, ale nie gotuj. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj żółtko, sól, masło i zaczyn drożdżowy, zacznij mieszać składniki, następnie porcjami dodaj ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Uformuj kulkę, przełóż do naczynia, posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. 2

    Przygotowanie farszu:

    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę na patelnię wlej łyżkę oleju i usmaż cebulę, następnie dodaj mielone mięso, przyprawy i podsmażaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając masę. Do przesmażonego mięsa dodaj przecier, kukurydzę oraz fasolę i wymieszaj. Duś przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, wystudź.

     

  3. 3

    Składanie i pieczenie pierogów:

    Ciasto drożdżowe rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetrów, za pomocą szklanki wytnij kółka. Na środek połóż zimny farsz, rant połowy kółka posmaruj wodą, złóż pieroga na pół i starannie zlep brzegi ciasta. Zawiń brzeg tak, aby utworzył warkoczyk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, połóż pierogi i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Włóż pierogi i piecz przez 15 minut.

     

    Zobacz także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też