Tarta z pomidorami — szybki przepis na obiad lub wybitną kolację
Tarta z pomidorami to pomysł na prawdziwie włoskie danie, które zasmakuje każdemu wielbicielowi świeżych warzyw i mozzarelli. Nadaje się jako przekąska na przyjęcie, szybka kolacja lub obiad. Z przepisem na tartę z pomidorami poradzi sobie nawet początkujący kuchcik. Sprawdź, jak ją zrobić, by oczarować swoich bliskich wspaniałym daniem.
Składniki
Tarta z pomidorami
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 3 Jajko
- 2 Kulki Mozzarella
- 250 ml Śmietana 36%
- 3 sztuki Pomidor
- 1 pęczek Świeża bazylia
- 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Formę dedykowaną do pieczenia tarty wyłóż ciastem francuskim, po czym za pomocą widelca wykonaj na nim delikatne nakłucia. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku i piecz przez 10 minut.
- 3
Do miski dodaj śmietaną i wbij jajka. Następnie zblenduj składniki, dodając szczyptę czarnego pieprzu mielonego oraz soli.
- 4
Umyj pomidory i starannie je osusz. Następnie pokrój warzywa na 8 jednakowych kawałków.
- 5
Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w jednakowe plastry.
- 6
Na spód podpieczonego ciasta francuskiego wyłóż kawałki pomidora, a następnie mozzarellę. Składniki przykryj przygotowaną wcześniej mieszanką jajek i śmietany.
- 7
Tartę z pomidorami umieść w piekarniku i piecz przez 40-45 minut. Danie przyozdób liśćmi świeżej bazylii.
Zobacz także:
Tarty można przyrządzać na wiele sposobów, komponując danie zgodnie z aktualnym stanem lodówki czy własnymi preferencjami kulinarnymi. Istnieje wiele przepisów na słone, jak i słodkie odsłony tego kruchego wypieku, dlatego właśnie jest tak bardzo lubiany. Dziś polecamy rozpłynąć się nad wspaniałą tartą z pomidorami i mozzarellą, która nadaje się na rozmaite okazje. W podstawowej wersji tarta nie posiada mięsnego dodatku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić ją z ulubionymi składnikami, np. mięsem z indyka czy szynką szwarcwaldzką.
Zobacz także: Tarta z boczkiem i porem, idealna dla fanów szybkich i smacznych posiłków
Tarta z pomidorami — na jakie okazje warto przygotować ten wypiek?
Samodzielnie przygotowana tarta z pomidorami smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i zimno. Z tego względu świetnie sprawdzi się podczas rozmaitych przyjęć. Po wystygnięciu przekąski nie musisz myśleć o jej podgrzewaniu, ponieważ równie dobrze wypada jedzona na chłodno. Przepis na tartę z pomidorami gotowy jest po godzinie, a do jego wykonania potrzebować będziesz tylko kilku łatwo dostępnych produktów. Z tego względu specjał można przygotować nawet w najbardziej zabiegany dzień. Po przygotowaniu śmietanowego kremu i pokrojeniu mozzarelli oraz pomidorków, a także zapieczeniu ciasta francuskiego, tarta z pomidorami robi się praktycznie sama. Jeśli jesteś zwolennikiem przyrządzania tego wypieku na własnym spodzie, polecamy przygotować autorskie ciasto francuskie, z naszego sprawdzonego przepisu.
Polecamy przygotować ją jako poczęstunek na Sylwestra, domówkę czy imprezę urodzinową. Wspaniale sprawdzi się też na obiad bądź kolację we dwoje. Tarta z pomidorami spożywana w towarzystwie lampki dobrego wina zapewni Wam udany wieczór.
Jak urozmaicić przepis na tartę z pomidorami?
Danie wykonanego według podanego przepisu nadaje się dla wegetarian, czyli osób, które nie jedzą mięsa. Jeżeli jednak nie masz w swoim gronie takiej persony, nic nie stoi na przeszkodzie, by zmodyfikować podstawową recepturę, dodając do niej mięsny akcent. Mogą stać się nim podsmażone kawałki fileta z kurczaka lub plasterki ulubionej szynki, np. szwarcwaldzkiej. Mozzarellę można wymienić na inny rodzaj sera, np. fetę, a świeże liście bazylii proponowane do dekoracji gotowej tarty z pomidorami mogą zastąpić liście rukoli.