Tarta z pomidorami — szybki przepis na obiad lub wybitną kolację

Tarta z pomidorami i mozzarellą
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z pomidorami

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 3 Jajko
  • 2 Kulki Mozzarella
  • 250 ml Śmietana 36%
  • 3 sztuki Pomidor
  • 1 pęczek Świeża bazylia
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Formę dedykowaną do pieczenia tarty wyłóż ciastem francuskim, po czym za pomocą widelca wykonaj na nim delikatne nakłucia. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku i piecz przez 10 minut.

  3. 3

    Do miski dodaj śmietaną i wbij jajka. Następnie zblenduj składniki, dodając szczyptę czarnego pieprzu mielonego oraz soli. 

  4. 4

    Umyj pomidory i starannie je osusz. Następnie pokrój warzywa na 8 jednakowych kawałków. 

  5. 5

    Kulki mozzarelli odsącz z zalewy i pokrój w jednakowe plastry.

  6. 6

    Na spód podpieczonego ciasta francuskiego wyłóż kawałki pomidora, a następnie mozzarellę. Składniki przykryj przygotowaną wcześniej mieszanką jajek i śmietany.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też