Pasztet z indyka — lekki dodatek do kanapek, w którym się zakochasz

Pasztet z indyka
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z indyka

  • 300 g Wątróbka drobiowa
  • 2 sztuki Marchew
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 300 g Filet z indyka
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżka Masło
  • 200 g Podudzie z indyka
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 5 gałązek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewki, pietruszkę i selera obierz ze skórki.

  2. 2

    Do dużego garnka wlej 2 l wody. Następnie dodaj cebulę, marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Naczynie umieć na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj składniki przez ok. 1,5 godziny na minimalnej mocy palnika. Po wskazanym czasie bulion dopraw solą i zdejmij z ognia. Pozostaw wywar do całkowitego wystygnięcia.

  3. 3

    Do miski dodaj bułkę i zalej ją rosołem. Odstaw ją na ok. 15 minut, aby nasiąknęła bulionem.

  4. 4

    Piekarnik  nagrzej do temperatury 170 st. C.

  5. 5

    Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na duże kawałki.

  6. 6

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin,  a następnie drobno posiekaj.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej masło, a gdy się roztopi, dodaj cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż przez około 5 minut, po czym dodaj wątróbkę  i duś składniki pod przykryciem  przez kolejne 10 minut.  Następnie przełóż komponenty do miski i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    Na tej samej patelni podsmaż filet oraz podudzie z indyka. Kawałki mięsa powinny się delikatnie zarumienić.

  9. 9

    Podsmażone mięso, warzywa z bulionu, namoczoną bułkę i wątróbkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodaj gałkę muszkatołową oraz jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dopraw składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  10. 10

    Keksówkę posmaruj olejem rzepakowym, a następnie obsyp bułką tartą. Do foremki przełóż masę na pasztet z indyka i wyrównaj  przy pomocy łyżki. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.

  11. 11

    Po wskazanym czasie pasztet z indyka wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia, a następnie wyciągnij mięsny specjał z keksówki.

     

    Pasztet z indyka można kroić w plastry i dodawać na kanapki, a także zajadać samodzielnie.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też