Pasztet z indyka — lekki dodatek do kanapek, w którym się zakochasz
Pasztet z indyka to w wielu domach obowiązkowy smakołyk podczas świąt Wielkanocnych lub Bożego Narodzenia. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten mięsny specjał fantastycznie prezentuje się na stołach oraz rozpieszcza kubki smakowe zgromadzonych gości. Pasztet z indyka to ponadto doskonała alternatywa dla dań przyrządzonych na bazie mięsa wieprzowego. Jest znacznie mniej kaloryczny i pożywniejszy. Warto także podkreślić, że smakiem wcale nie odbiega od swojego mniej zdrowego odpowiednika.
Składniki
Pasztet z indyka
- 300 g Wątróbka drobiowa
- 2 sztuki Marchew
- 2 sztuki Jajko
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Pietruszka
- 300 g Filet z indyka
- 2 sztuki Liście laurowe
- 2 sztuki Pieprz czarny ziarnisty
- 1 łyżka Masło
- 200 g Podudzie z indyka
- 2 sztuki Cebula
- 3 sztuki Ziele angielskie
- 0.25 Sztuka Seler
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 2 łyżki Bułka tarta
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 5 gałązek Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Marchewki, pietruszkę i selera obierz ze skórki.
- 2
Do dużego garnka wlej 2 l wody. Następnie dodaj cebulę, marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Naczynie umieć na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Gotuj składniki przez ok. 1,5 godziny na minimalnej mocy palnika. Po wskazanym czasie bulion dopraw solą i zdejmij z ognia. Pozostaw wywar do całkowitego wystygnięcia.
- 3
Do miski dodaj bułkę i zalej ją rosołem. Odstaw ją na ok. 15 minut, aby nasiąknęła bulionem.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.
- 5
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na duże kawałki.
- 6
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.
- 7
Na patelni rozgrzej masło, a gdy się roztopi, dodaj cebulę oraz czosnek. Warzywa smaż przez około 5 minut, po czym dodaj wątróbkę i duś składniki pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie przełóż komponenty do miski i pozostaw do wystudzenia.
- 8
Na tej samej patelni podsmaż filet oraz podudzie z indyka. Kawałki mięsa powinny się delikatnie zarumienić.
- 9
Podsmażone mięso, warzywa z bulionu, namoczoną bułkę i wątróbkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodaj gałkę muszkatołową oraz jajka i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dopraw składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 10
Keksówkę posmaruj olejem rzepakowym, a następnie obsyp bułką tartą. Do foremki przełóż masę na pasztet z indyka i wyrównaj przy pomocy łyżki. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
- 11
Po wskazanym czasie pasztet z indyka wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia, a następnie wyciągnij mięsny specjał z keksówki.
Pasztet z indyka można kroić w plastry i dodawać na kanapki, a także zajadać samodzielnie.
Zobacz także:
Wiele osób uważa, że pasztet z indyka to danie niezwykle wymagające. Nic bardziej mylnego. Przepis ten nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom gotowania. Niezbędne składniki można zakupić w niemal każdym markecie, nie obciążając domowego budżetu. Pasztet z indyka to fantastyczny dodatek do kanapek. Można również zajadać ten przysmak jako przekąskę lub serwować jako element dania głównego. W każdej z odsłon smakuje fenomenalnie.
Zobacz także: Aksamitny pasztet z soczewicy — alternatywa dla klasycznego pasztetu
Jak przygotować pasztet z indyka? Porady
Pasztet z indyka to przepis, który można przygotować w kilku prostych krokach. Aby jego smak na długo pozostał w pamięci, ważne jest wykorzystanie dobrej jakości składników. Polecamy wzbogacić ten mięsny specjał dodatkiem suszonej żurawiny, śliwek lub moreli, które sprawią, że gotowe danie nabędzie fantastyczny, delikatnie słodki akcent. Przepis można również urozmaicić, dodając do niego niewielką ilość boczku lub słoniny. Jest to niewątpliwie propozycja dla osób, które nie boją się dodatkowych kalorii, jednak gwarantujemy, że ta niewielka modyfikacja uświetni pasztet z indyka.