Obłędnie pyszne paszteciki drożdżowe. Ich smak Cię zaskoczy

Paszteciki drożdżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Paszteciki drożdżowe

  • 1 Jajko
  • 2 Żółtko
  • 240 g Mąka pszenna
  • 20 g Drożdże
  • 2 łyżki Śmietana
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 70 g Masło

Nadzienie

  • 2 łyżki Olej
  • 2 sztuki Cebula
  • 400 g Pieczarki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Szykowanie przepisu na paszteciki drożdżowe rozpocznij od przygotowania nadzienia. Obierz cebule i pokrój je na małe kawałeczki. Następnie pokrojone warzywa  zeszklij na odrobinie rozgrzanego oleju.

  2. 2

    W międzyczasie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Następnie dodaj je na patelnię z cebulą i smaż razem, co chwilę mieszając zawartość patelni. Dopraw składniki do smaku, dodając czarny pieprz mielony oraz sól i ponownie wymieszaj. Po 2 minutach wyłącz palnik i odłóż farsz, żeby wystygnął.

  3. 3

    Przygotuj ciasto drożdżowe. W tym celu wymieszaj wszystkie składniki, tj. drożdże, jajka, mąkę pszenną, cukier, śmietanę oraz masło. Wszystko wyrabiaj rękoma, aż do uzyskania jednolitego, dość elastycznego ciasta. Następnie rozwałkuj je — powinno mierzyć mniej więcej 0,5 cm grubości. Na koniec podziel je na 2 równe kawałki.

  4. 4

    Pierwszy blok ciasta drożdżowego rozwałkuj na placek, mierzący 30 × 10 cm. Następnie wyłóż go przygotowanym wcześniej nadzieniem, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni przy brzegach ciasta. Teraz wystarczy zwinąć je w rulon, delikatnie spłaszczyć i zaznaczyć miejsca, w których po upieczeniu przekąski będą odłamywać się paszteciki z pieczarkami. W takiej postaci paszteciki drożdżowe odłóż na bok, żeby odrobinę wyrosły.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Po wyrośnięciu paszteciki drożdżowe umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je rozkłóconym jajkiem, po czym włóż do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Gotowe paszteciki drożdżowe z łatwością odrywają się w miejscach zaznaczonych przed pieczeniem. Podawaj je na ciepło, bądź jako zimną przekąskę, np. w towarzystwie ulubionego sosu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też