Ciasto drożdżowe z jabłkami — wypiek, który pokocha Twoja rodzina

Ciasto drożdżowe z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto drożdżowe z jabłkami

  • 3.5 szklanek Mąka pszenna
  • 10 g Suszone drożdże
  • 1 szklanki Mleko
  • 6 łyżek Cukier
  • 2 Jajko
  • 110 g Masło
  • 700 g Prażone jabłka w słoiku
  • 0.25 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Suche drożdże suche wymieszaj ze wszystkimi produktami na ciasto drożdżowe, dodać roztopione masło i wyrabiaj je rękoma, aż do wypracowania elastycznej masy. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do naczynia, a po przykryciu ściereczką, odstaw do wyrośnięcia, przynajmniej na 90 minut.

  2. 2

    Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 32 × 22 cm i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego podsyp blat kuchenny mąką pszenną i ponownie zacznij wyrabiać ciasto w dłoniach, po czym rozwałkuj je na dość cienki placek. Nałóż na niego prażone jabłka, pamiętając o pozostawieniu suchego fragmentu ciasta — wystarczą 2 cm po brzegach drożdżowego placka. Przygotowane ciasto zacznij rolować, zawijając je na kształt rulonu. Następnie podziel je na 15 podobnych części. Wyłóż nimi przygotowaną formę do pieczenia, dbając o to, by każda bułeczka stykała się z innymi kawałkami ciasta drożdżowego z jabłkami. Brytfankę zakryj czystą ściereczką i pozostaw tak przynajmniej na 30 minut. 

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe z jabłkami umieść w nagrzanym piekarniku i piecz ok. 30 minut. Po ostudzeniu możesz dodatkowo ozdobić wypiek, np. polewając go domowym lukrem.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też