Bułki drożdżowe

 Bułki drożdżowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 1.5 szklanki Mąka pełnoziarnista
  • 2.5 łyżeczki Suszone drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 0.5 Szklanka Woda

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Suszone drożdże rozpuść w szklance chłodnej wody. Następnie dodaj je do mąki i połącz ze szklanką mleka (nada się zarówno mleko krowie jak i roślinne odpowiedniki).

  2. 2

    Zacznij wyrabiać ciasto na tradycyjne bułki drożdżowe. Powinno stać się bardzo plastyczne. Wyrobione ciasto odłóż do fermentacji, najlepiej w ciepłe miejsce.

  3. 3

    Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je zagnieć, a po chwili zacznij formować okrągłe bułeczki.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  5. 5

    Uformowane bułki drożdżowe układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem ich do piekarnika, domowe pieczywo posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i posyp wybraną posypką, np. siemieniem lnianym.

  6. 6

    Pyszne bułki drożdżowe piecz ok. 20 minut. Doskonale smakują nie tylko z wytrawnymi, ale i słodkimi dodatkami.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 7. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też