Bułki drożdżowe
Przepis na bułki drożdżowe nie jest skomplikowany. Warto mieć go w zanadrzu, by przygotować domowe bułeczki, idealne dla małego dziecka, ale i całej rodziny.
Składniki
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1.5 szklanki Mąka pełnoziarnista
- 2.5 łyżeczki Suszone drożdże
- 250 ml Mleko
- 0.5 Szklanka Woda
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Suszone drożdże rozpuść w szklance chłodnej wody. Następnie dodaj je do mąki i połącz ze szklanką mleka (nada się zarówno mleko krowie jak i roślinne odpowiedniki).
- 2
Zacznij wyrabiać ciasto na tradycyjne bułki drożdżowe. Powinno stać się bardzo plastyczne. Wyrobione ciasto odłóż do fermentacji, najlepiej w ciepłe miejsce.
- 3
Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie je zagnieć, a po chwili zacznij formować okrągłe bułeczki.
REKLAMA - 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 5
Uformowane bułki drożdżowe układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem ich do piekarnika, domowe pieczywo posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i posyp wybraną posypką, np. siemieniem lnianym.
- 6
Pyszne bułki drożdżowe piecz ok. 20 minut. Doskonale smakują nie tylko z wytrawnymi, ale i słodkimi dodatkami.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 7. miesiąca życia.
Zobacz także: