Sałatka królewska — wyjątkowy specjał, nie tylko na wyjątkowe okazje

Sałatka królewska
Źródło: Shutterstock/AHatmaker

Składniki

Sałatka królewska

  • 1 słoik Seler konserwowy
  • 300 g Szynka konserwowa
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 sztuka Por
  • 2 sztuki Jajko
  • 4 plastry Ananas z puszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka umieść w garnku, następnie napełnij naczynie zimną wodą, tak aby pokrywało całą powierzchnię jaj i połóż naczynia na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez następne 7 minut, po czym ściągnij garnek z kuchenki, zalej jaja zimną wodą i pozostaw je do wystudzenia.

  2. 2

    Kukurydzę konserwową, seler oraz ananasa odsącz z zalewy.

  3. 3

    Pora starannie umyj, odkrój jego białą część i pokrój w półplasterki. Umieść warzywo w misce, dopraw solą i odstaw naczynie na ok. 15 minut, aby por puścił soki.

  4. 4

    Szynkę oraz ananasa pokrój w kostkę. 

  5. 5

    Seler konserwowy pokrój w cienkie paseczki.

  6. 6

    Ostudzone jajka obierz ze skorupek, a następnie pokrój w niedużą kostkę.

  7. 7

    W misce umieść szynkę, pora, seler konserwowy, ananasa, jajka oraz majonez. Podane składniki starannie wymieszaj, a następnie dopraw potrawę do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Sałatka królewska smakuje najlepiej po ok. 2-3 godzinach od jej przygotowaniu. Gotowy przysmak polecamy przechowywać w lodówce. Możesz zajadać specjał samodzielnie lub serwować go z ulubionym rodzajem pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też