Niebanalna sałatka z pomidorów — aromatyczny przepis inspirowany kuchnią birmańską
Sałatka z pomidorów wykonana zgodnie z poniższą recepturą to kompozycja smaków pochodząca z pięknego kraju położonego w samym sercu Azji — Birmy. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie świeże, aromatyczne składniki, tworząc unikatowy specjał. Aby przygotować ten przysmak, wystarczy postępować zgodnie z rekomendowanymi wskazówkami, które zostały starannie opisane, aby bez trudu wykonał go nawet początkujący miłośnik gotowania.
Składniki
Sałatka z pomidorów
- 3 łyżki Sos sojowy
- 600 g Pomidory cherry
- 2 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Olej archaidowy
- 0.5 Sztuka Cebula czerwona
- 2 łyżki Sezam
- 1 garść Orzechy ziemne
- Sok z limonki
- 0.2 Sztuka Papryczka chili
- 1 pęczek Kolendra
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Pomidory cherry umyj, osusz i przekrój na połowę.
- 2
Cebulę czerwoną obierz z łupin i pokrój warzywo w pióra.
- 3
Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie wsyp na nią orzeszki ziemne. Praż orzechy do chwili zarumienienia, a następnie ściągnij je z patelni, przełóż do moździerza i rozgnieć. Jeżeli nie posiadasz moździerza, orzechy możesz także drobno posiekać.
- 4
Zaraz potem na rozgrzaną patelnię wsyp sezam i praż go do chwili zarumienienia. Następnie przesyp nasiona do miseczki z orzechami.
- 5
Kolendrę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.
- 6
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij ząbki przez praskę.
- 7
W miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz olej arachidowy. Jeśli przepadasz za pikantnymi specjałami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także niewielką ilość drobno posiekanej papryczki chilli.
- 8
Do salaterki dodaj pomidory, czerwoną cebulę, kolendrę, sezam oraz orzeszki ziemne. Wspomniane komponenty wymieszaj, a następnie polej całość przygotowanym dressingiem.
Sałatka z pomidorów może być spożywana samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub być podawana jako uzupełnienie dań głównych.
Zobacz także:
Proste przepisy wcale nie muszą przesądzać, że twoja kuchnia będzie monotonna i bezbarwna. Coraz częściej przekonujemy się, że nieskomplikowane receptury stanowią wspaniałe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Przykładem tego jest, chociażby proponowana dziś sałatka z pomidorów. To specjał, który można zajadać samodzielnie lub serwować jako przekąskę podczas spotkań w gronie najbliższych, czy też dodatek do dania głównego.
Sposób podania oraz pora dnia zależy jedynie od zamysłu kucharza. Wszechstronność zastosowania charakteryzowanej potrawy jest bez wątpienia jednym z czynników wpływających na popularność przysmaku. Co warte podkreślenia, sałatka z pomidorów ceniona jest także za genialne połączenie tekstur. Chrupiące orzeszki, soczyste warzywa i kremowy dressing to kompozycja, której po prostu nie można się oprzeć.
Zobacz także: Sezonowa sałatka z bobem — przepis, który ożywi twój jadłospis
Sałatka z pomidorów — jak urozmaicić podstawowy przepis? Sprawdzone sposoby
Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą wzbogacić smak sałatki z pomidorów. Jeżeli chcesz, aby potrawa, była spożywana jako samodzielny posiłek, rekomendujemy dodać komponent białkowy. Może to być pierś z kurczaka, krewetki, czy ser twarogowy. Wybór zależy od osobistych preferencji smakowych. Sałatka z pomidorów komponuje się także wyśmienicie z porcją chrupiących rzodkiewek, soczystych ogórków, czy kremowego awokado. Dodanie różnorodnych warzyw pozwoli stworzyć kolorowe, apetycznie prezentujące się danie, bogate w prozdrowotne składniki. Aby nadać potrawie głębi smaku, warto rozważyć ponadto dodatek marynowanych składników. Słodko-kwaśny imbir, octowe cebulki, czy kiszone ogórki sprawdzą się w tej roli fantastycznie.