Niebanalna sałatka z pomidorów — aromatyczny przepis inspirowany kuchnią birmańską

Sałatka z pomidorów
Źródło: Shutterstock/BarbaraGoreckaPhotography

Składniki

Sałatka z pomidorów

  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 600 g Pomidory cherry
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Olej archaidowy
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 2 łyżki Sezam
  • 1 garść Orzechy ziemne
  • Sok z limonki
  • 0.2 Sztuka Papryczka chili
  • 1 pęczek Kolendra
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidory cherry umyj, osusz i przekrój na połowę.

  2. 2

    Cebulę czerwoną obierz z łupin i pokrój warzywo w pióra.

  3. 3

    Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, a następnie wsyp na nią orzeszki ziemne. Praż orzechy do chwili zarumienienia, a następnie ściągnij je z patelni, przełóż do moździerza i rozgnieć. Jeżeli nie posiadasz moździerza, orzechy możesz także drobno posiekać.

  4. 4

    Zaraz potem na rozgrzaną patelnię wsyp sezam i praż go do chwili zarumienienia. Następnie przesyp nasiona do miseczki z orzechami. 

  5. 5

    Kolendrę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj. 

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij ząbki przez praskę.

  7. 7

    W miseczce wymieszaj ze sobą sos sojowy, sok wyciśnięty z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz olej arachidowy. Jeśli przepadasz za pikantnymi specjałami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać także niewielką ilość drobno posiekanej papryczki chilli. 

  8. 8

    Do salaterki dodaj pomidory, czerwoną cebulę, kolendrę, sezam oraz orzeszki ziemne. Wspomniane komponenty wymieszaj, a następnie polej całość przygotowanym dressingiem. 

     

    Sałatka z pomidorów może być spożywana samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub być podawana jako uzupełnienie dań głównych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też