Tarta z porem, wyrazista i aromatyczna tarta dla całej rodziny
Tarta z porem w kremowym sosie, przełamana smakiem pomidorków koktajlowych to doskonały pomysł na przekąskę lub wytrawny obiad. Przygotowanie tarty porowej jest bardzo proste, a efekt zaskakujący. Zobacz, jak zrobić smaczną tartę z porem na kruchym spodzie.
Składniki
Kruche ciasto:
- 200 g Mąka pszenna
- 80 g Zimne masło
- 20 g Smalec
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Parmezan starty
- 2 sztuki Żółtko
Nadzienie:
- 3 sztuki Por
- 15 sztuk Pomidory koktajlowe
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Sól
- 2 Szczypty Pieprz
- 1 łyżeczka Masło
- 4 sztuki Jajko
- 100 ml Śmietana 18%
- 250 g Ricotta
Dodatkowo:
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka. Dodaj sól i tarty ser. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto.
- 2
Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto na dno i boki foremki. Wstaw do lodówki.
- 3
Pory umyj w zimnej wodzie i odetnij zieloną część (nie jest potrzebna do tarty). Białą część pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj na cienki plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory umyj i przekrój wzdłuż.
- 4
Do rondelka dodaj masło, podgrzej, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, gdy cebula będzie szklana, dodaj czosnek, wymieszaj i włóż pokrojonego pora. Całość dopraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu przez 3 minuty. Wymieszaj i wystudź.
- 5
Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, ser ricotta. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem zalej wcześniej duszone, zimne warzywa. Wymieszaj.
- 6
Wyjmij ciasto z lodówki, wlej przygotowane nadzienie. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe.
- 7
Tartę z porem wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno, wraz z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową.
Zobacz także:
Sekret udanego ciasta na tartę
Tartę z porem możesz zrobić z ciasta kruchego, jak w powyższym przepisie lub użyć gotowego ciasta francuskiego. Decydując się na ciasto francuskie, pamiętaj o tym, żeby dobrze odparować nadzienie warzywne, w innym przypadku dno tarty będzie mokre i może się rozpadać. Jak zrobić dobre kruche ciasto? To proste, o ile trzymasz się zasad pieczenia. Nie używaj margaryny, lecz masła o 82% zawartości tłuszczu. Do ciasta dodaj smalec, bo to on nadaje ciastu kruchość. Ciasto wyrabiaj szybko, właściwie tylko do momentu, gdy składniki się połączą. Przed pieczeniem wstaw ciasto do lodówki - ciasto musi się schłodzić.
Sos czosnkowy do tarty z porem
Sos czosnkowy to idealny dodatek do wytrawnej tarty. Przygotowanie go jest bardzo proste. Do miseczki dodaj 4 łyżki śmietany 18% i 3 łyżki dobrego majonezu. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i łyżkę posiekanego koperku. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Przechowywanie tarty z porem
Tarta z porem może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie 4 dni od przygotowania. Przed włożeniem tarty do lodówki należy ją wystudzić, następnie owinąć folią spożywczą lub aluminiową tak, aby nie chłonęła zapachów z lodówki. Tarta porowa nie nadaje się do mrożenia.