Tarta z porem, wyrazista i aromatyczna tarta dla całej rodziny

Tarta z porem
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g Mąka pszenna
  • 80 g Zimne masło
  • 20 g Smalec
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Parmezan starty
  • 2 sztuki Żółtko

Nadzienie:

  • 3 sztuki Por
  • 15 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 Szczypty Pieprz
  • 1 łyżeczka Masło
  • 4 sztuki Jajko
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 250 g Ricotta

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto kruche: Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wbij żółtka. Dodaj sól i tarty ser. Masło i smalec pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieć ciasto.

  2. 2

    Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto na dno i boki foremki. Wstaw do lodówki.

  3. 3

    Pory umyj w zimnej wodzie i odetnij zieloną część (nie jest potrzebna do tarty). Białą część pora przekrój wzdłuż, a następnie posiekaj na cienki plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory umyj i przekrój wzdłuż.

  4. 4

    Do rondelka dodaj masło, podgrzej, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż, gdy cebula będzie szklana, dodaj czosnek, wymieszaj i włóż pokrojonego pora. Całość dopraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu przez 3 minuty. Wymieszaj i wystudź.

  5. 5

    Do miski wlej śmietanę, dodaj jajka, ser ricotta. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem zalej wcześniej duszone, zimne warzywa. Wymieszaj.

  6. 6

    Wyjmij ciasto z lodówki, wlej przygotowane nadzienie. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe.

  7. 7

    Tartę z porem wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 35 minut. Podawaj na ciepło lub zimno, wraz z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też