Warzywa w tempurze, czyli szybka i smaczna przekąska w orientalnym stylu

Warzywa w tempurze
Źródło: Shutterstock

Składniki

Warzywa w tempurze przepis

  • 4 Kalafior
  • 4 sztuki Pieczarki
  • 4 Brokuły
  • 4 sztuki Brukselka
  • 1 sztuka Marchew
  • 0.5 Sztuka Cukinia
  • 5 sztuk Rzodkiewka
  • 3 szklanek olej

Tempura składniki

  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Mąka kukurydziana
  • 1 szklanki Woda
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa: różyczki brokuła i kalafiora umyj w zimnej wodzie i dokładnie wysusz. Zdejmij skórkę z pieczarek. Brukselkę umyj, wysusz za pomocą ręcznika papierowego i podziel na pół. Marchewkę obierz i pokrój w słupki o wielkości 4 cm na 2 cm. Cukinię umyj, wysusz i pokrój w takie same słupki jak marchewkę. Rzodkiewkę umyj, wysusz, odetnij ogonki.

  2. 2

    Tempura: Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj jajko oraz bardzo zimną wodę. Wymieszaj.

  3. 3

    Do rondla wlej olej, rozgrzej. Warzywa podziel na dwie porcje. Pierwszą porcję warzyw zamaczaj kolejno w tempurze i wrzucaj na gorący olej. Smaż około minuty. Wyjmij i przełóż gotowe warzywa na ręcznik papierowy. Usmaż drugą porcję warzyw. 

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też