Tonkatsu, czyli smaczny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na orientalnego schabowego

Tonkatsu
Źródło: Shutterstock/NPDstock

Składniki

Tonkatsu

  • Schab wieprzowy
  • 2 sztuki Jajko
  • Panierka panko
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Schab starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy kotlet rozwałkuj, a następnie odetnij brzegi tłuszczu. Aby tonkatsu były cieńsze, możesz także naciąć delikatnie mięso za pomocą noża. 

  2. 2

    Dopraw plastry schabu solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  3. 3

    Przygotuj 3 duże talerze. Pierwszy z nich napełnij mąką pszenną, do drugiego wbij jajka, natomiast do trzeciego talerza wsyp panko.

  4. 4

    Jajka rozbełtaj za pomocą widelca. 

  5. 5

    Przygotowane plastry schabu obsyp mąką pszenną, następnie zanurz w masie jajecznej i obtocz w panierce. Przed przystąpieniem do smażenia warto odstawić tonkatsu na co najmniej 15 minut.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Następnie dodaj tonkatsu i smaż kotlety na głębokim tłuszczu przez ok. 6 minut, do chwili otrzymania złocistej panierki. 

  7. 7

    Usmażone kotlety przełóż na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

     

    Tonkatsu serwuj z białym ryżem oraz posiekaną kapustą pekińską. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też