Wyborne podsmażane ziemniaki – danie z niczego, gotowe w kilka minut, zawsze pyszne i sycące

Podsmażane ziemniaki
Źródło: Shutterstock/Karl Allgaeuer

Składniki

Składniki na podsmażane ziemniaki

  • 1 kg Ziemniaki
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 1 Szczypta Cytrynowy pieprz mielony
  • 1 garść Orzechy laskowe
  • 1 sztuka Limonka

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu na podsmażane ziemniaki zaczynamy od ich ugotowania. W tym celu obieramy kilogram niezbyt dużych ziemniaków i dokładnie je opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystkie czarne punkciki usuwamy nożykiem.

  2. 2

    Myjemy jedną łodygę selera naciowego i skracamy stwardniałe końcówki.

  3. 3

    Wstawiamy wodę na ziemniaki i solimy ją. W garnku umieszczamy kartofle wraz z łodygą selera naciowego.

  4. 4

    Ziemniaki i seler naciowy gotujemy trochę krócej niż zwykle. Przerywamy proces w momencie, w którym ziemniaki nie będą już super miękkie, a lekko twarde i niedogotowane. Odlewamy wodę z garnka i odstawiamy warzywa na bok do przestudzenia.

  5. 5

    Równolegle, kiedy ziemniaki się chłodzą, obieramy ząbki czosnku, tniemy je na małe kawałeczki i posypujemy solą.

  6. 6

    Drugą łodygę selera naciowego tniemy na plasterki.

  7. 7

    Rozgrzewamy patelnię z olejem roślinnym i wrzucamy na nią seler, czosnek oraz orzechy, czosnek i pocięte na połówki (lub w przypadku większych ziemniaków ćwiartki) kartofle. Solimy i pieprzymy pieprzem cytrynowym do smaku.

  8. 8

    Smażymy przez około kwadrans mieszając i przekładając ziemniaki, żeby równomiernie się zarumieniły. Na koniec skrapiamy całość odrobiną soku z limonki i ścierami trochę skórki.

  9. 9

    Jeśli marzy nam się wersja jeszcze bardziej aromatyczna, to możemy dodać pocięty na drobne kawałki szczypior z dymki cebuli lub świeżą kolendrę.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też