Słynna orzechówka w mig przegoni dolegliwości żołądkowe. Poznaj przepis na nalewkę z zielonych orzechów
Nalewka z zielonych orzechów znana jest ze swojego niezawodnego działania łagodzącego dolegliwości żołądkowe i trawienne. To jednak nie jest jedyny powód, dla którego tak entuzjastycznie przygotowujemy ten sezonowy trunek. Dzięki zastosowaniu aromatycznych przypraw orzechówka na spirytusie zyskuje niepowtarzalnego smaku, któremu po prostu nie da się oprzeć.
Składniki
Nalewka z zielonych orzechów
- 1 litr Woda
- 1 litr Spirytus 70%
- 5 sztuk Goździki
- 30 sztuk Zielone orzechy włoskie
- 1 kawałek Kora cynamonu
- 0.7 kilogram Cukier brązowy
- 1 Skrzydełko Anyż
- 7 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
- Kilka kawałków Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 1
Pokrój orzechy w ćwiartki lub ósemki. Następnie umieść je w dużym słoju.
- 2
Do naczynia dodaj przyprawy, tj. goździki, cynamon, anyż, ziarna pieprzu oraz gałkę muszkatołową.
- 3
Następnie zawartość słoja zalej spirytusem i odłóż naczynia na 6 tygodni, najlepiej w nasłonecznione miejsce.
- 4
Po 6-tygodniowym macerowaniu zlej nalew sponad orzechów włoskich i umieść go w oddzielnym naczyniu.
- 5
Następnie przygotuj syrop cukrowy. Do niedużego garnka wsyp cukier, a gdy się zezłoci dodaj wodę. Kiedy syrop stanie się chłodny, wlej go do naczynia z orzechami. Słój ponownie postaw w jasnym i ciepłym miejscu — tym razem pozostaw mieszankę na miesiąc.
- 6
Po miesiącu zlej syrop z naczynia i połącz go z mocnym nalewem. Do naczynia dodaj odrobinę przegotowanej wody, tak żeby przykryła orzechy i odstaw orzechówkę. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw, aby napój dojrzał.
Zobacz także:
Jeśli zapełnianie domowego barku należy do twoich ulubionych sposobów na relaks, mamy dla ciebie kolejny przepis na rewelacyjny trunek. Nalewka z zielonych orzechów to absolutny must-have, którego najzwyczajniej nie może zabraknąć w twojej kolekcji. Przygotowanie tzw. orzechówki nie jest skomplikowanym ani nawet czasochłonnym zadaniem, dlatego koniecznie skuś się na wykonanie przepisu. Pamiętaj, że w tym przypadku czas jest szalenie istotny — trunek szykuje się z zielonych orzechów włoskich, które najlepiej jest zebrać na przełomie czerwca i lipca. Jak wybrać najlepsze okazy? Do przyrządzenia nalewki z zielonych orzechów doskonale sprawdzą się miękkie egzemplarze, z których wydziela się przyjemny cytrusowy zapach. Przed szykowaniem napoju polecamy nakłuć orzechy wykałaczką. Jeżeli sączy się z nich sok, to znak, że owoce są już odpowiednie do przetwarzania.
Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z malin na spirytusie — sprawdzona receptura i kreatywne kombinacje
Nie od dziś wiadomo, że nalewka z zielonych orzechów jest jako wino — im starsza, tym smaczniejsza. Wiele osób uważa, że świeżo po przyrządzeniu smakuje jak lekarstwo czy nawet antybiotyk, dlatego polecamy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić wyrobowi dojrzeć.
Lecznicze właściwości nalewki z zielonych orzechów
Sporadyczne sięganie po nalewkę z zielonych orzechów przynosi wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Po pierwsze, trunek łagodzi nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, takie jak niestrawność, mdłości, bóle brzucha i jelit. Kieliszek orzechówki to dobry pomysł, zwłaszcza po spożyciu ciężkostrawnego posiłku, ponieważ specyfik wspomaga trawienie, a dodatkowo wykazuje działanie bakteriostatyczne.
Nie można zapomnieć o tym, że nalewka z zielonych orzechów pobudza produkcję soków trawiennych, przez co intensyfikuje apetyt. Z tego względu można potraktować ją jako aperitif i zaproponować bliskim przed podaniem głównego dania.
Jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów? Przepis i garść porad
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że stalowe ostrze może negatywnie wpłynąć na smak trunku, dlatego, żeby uniknąć metalicznego wrażenia po skosztowaniu nalewki z zielonych orzechów, do krojenia tytułowego składnika zalecamy wykorzystać nóż ceramiczny.
Do krojenia orzechów włóż rękawiczki. Uchronią cię one przed ciemnymi plamami, które później ciężko jest zmyć z dłoni.