Słynna orzechówka w mig przegoni dolegliwości żołądkowe. Poznaj przepis na nalewkę z zielonych orzechów

Nalewka z zielonych orzechów
Źródło: Shutterstock/izzzy71

Składniki

Nalewka z zielonych orzechów

  • 1 litr Woda
  • 1 litr Spirytus 70%
  • 5 sztuk Goździki
  • 30 sztuk Zielone orzechy włoskie
  • 1 kawałek Kora cynamonu
  • 0.7 kilogram Cukier brązowy
  • 1 Skrzydełko Anyż
  • 7 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
  • Kilka kawałków Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój orzechy w ćwiartki lub ósemki. Następnie umieść je w dużym słoju.

  2. 2

    Do naczynia dodaj przyprawy, tj. goździki, cynamon, anyż, ziarna pieprzu oraz gałkę muszkatołową.

  3. 3

    Następnie zawartość słoja zalej spirytusem i odłóż naczynia na 6 tygodni, najlepiej w nasłonecznione miejsce.

  4. 4

    Po 6-tygodniowym macerowaniu zlej nalew sponad orzechów włoskich i umieść go w oddzielnym naczyniu.

  5. 5

    Następnie przygotuj syrop cukrowy. Do niedużego garnka wsyp cukier, a gdy się zezłoci dodaj wodę. Kiedy syrop stanie się chłodny, wlej go do naczynia z orzechami. Słój ponownie postaw w jasnym i ciepłym miejscu — tym razem pozostaw mieszankę na miesiąc.

  6. 6

    Po miesiącu zlej syrop z naczynia i połącz go z mocnym nalewem. Do naczynia dodaj odrobinę przegotowanej wody, tak żeby przykryła orzechy i odstaw orzechówkę. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw, aby napój dojrzał.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też