Tradycyjna sałatka z selerem konserwowym, która zasmakuje każdemu
Sałatka z selerem konserwowym niezmiennie od wielu lat cieszy się niezwykłą popularnością, zwłaszcza podczas rozmaitych przyjęć. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest to przepis, który można przygotować w zaledwie 15 minut, a jego smak zachwyca nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zawarte w nim składniki są dostępne na półkach sklepowych przez cały rok, przez co przekąskę bez trudu można przyrządzić, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota.
Składniki
Sałatka z selerem konserwowym
- 150 g Ser żółty
- 3 plastry Ananas z puszki
- 320 g Seler konserwowy
- 2 sztuki Ogórek konserwowy
- 150 g Szynka drobiowa
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
- 2 łyżki Majonez
- 1 szczypta Sól
- 2 szczypty Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Szynkę drobiową, ser żółty, ananasa z puszki oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę i umieść w misce.
- 2
Seler oraz kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do miski z warzywami.
- 3
Do naczynia dodaj 2 łyżki majonezu i całość starannie wymieszaj. Skosztuj gotowej sałatki z selera i w razie potrzeby dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym do smaku. Gotową sałatkę z selerem konserwowym przechowuj w lodówce. Doskonale smakuje podana z chlebem.
Zobacz także:
Sałatka z selerem konserwowym to niezwykle prosty w przygotowaniu przepis. Nie wymaga żadnego specjalistycznego sprzętu kuchennego, a składniki nie zostają poddane obróbce termicznej, przez co w pomoc w przygotowaniach przekąski bez zastanowienia można zaangażować także najmłodszych domowników. Gwarantujemy, że sałatka z selerem konserwowym skradnie serca wszystkich członków rodziny, a przepis stanie się jednym z ulubionych i najczęściej przygotowywanych receptur. Jedno jest pewne — sałatka z selerem konserwowym to przysmak, który warto wypróbować i z pewnością niejednokrotnie powróci na stół.
Na jakie okazje warto przygotować sałatkę z selera konserwowego?
Sałatka z selerem konserwowym niewątpliwie uświetni różnego rodzaju przyjęcia. Sprawdzi się zarówno serwowana z okazji imienin, Sylwestra, jak i grilla, spędzanego w gronie przyjaciół we własnym ogrodzie. Przepis nie zawiera składników dostępnych sezonowo, dzięki czemu smakiem sałatki można cieszyć się niezmiennie przez cały rok.
Sałatka z selerem konserwowym może zostać także przygotowana jako dodatek do śniadania, czy kolacji. Podawana w towarzystwie chleba i wędliny smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekąskę tę można serwować również na obiad — w takim przypadku przygotowaną sałatkę polecamy wymieszać z ugotowanym ryżem, który zwiększy sytość dania.
Zobacz także: Wyśmienita sałatka z selera, czyli przepis na zdrową przekąskę
Jak wzbogacić podstawowy przepis na sałatkę z selerem konserwowym?
Sałatkę z selerem konserwowym można serwować, modyfikując poszczególne składniki. Osoby, które nie przepadają za smakiem ogórka konserwowego, mogą go z powodzeniem zastąpić ogórkiem kiszonym lub nawet małosolnym. Aby sałatka z selerem nabrała bardziej wyrazistego smaku, ser żółty można zastąpić serem feta. W takim przypadku należy jednak uważać na dodatek soli. Danie to również można wzbogacić o dodatek fasoli, która stanowi dodatkowe źródło białka i świetnie komponuje się z selerem.
Z kolei osoby, które stosują na co dzień dietę redukcyjną i chciałyby cieszyć się smakiem sałatki z selerem konserwowym, zamiast majonezu mogą wykorzystać jogurt, a obecny w przepisie ser żółty zamienić na ugotowane, pokrojone w kostkę jajka. Te drobne modyfikacje składu przekąski sprawią, że nawet osoby dbające o zgrabną sylwetkę, z chęcią wypróbują recepturę na sałatkę z selerem konserwowym.