Wyśmienita sałatka z selera, czyli przepis na zdrową przekąskę
Sałatka z selerem naciowym to fantastyczny i łatwy w przygotowaniu przepis. Jest to również doskonała propozycja na wprowadzenie do jadłospisu selera naciowego, który jest niezwykle zdrowym i odżywczym warzywem. Jego ostry i wyrazisty smak wspaniale komponuje się ze słodyczą kukurydzy, i lekko kwaśnym smakiem ananasa, dzięki czemu receptura na sałatkę z selerem naciowym to smakowite połączenie, które zasmakuje każdemu.
Składniki
Sałatka z selerem naciowym
- 5 łodyg Seler naciowy
- 300 g Filet z kurczaka
- 2 łyżki Majonez
- 200 g Ser żółty
- 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
- 0.5 Opakowanie Ananas z puszki
- 3 łyżki Olej
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Opłukane pod wodą filety z piersi kurczaka pokrój w kostkę, niedużej wielkości.
- 2
Przygotuj marynatę do mięsa. W tym celu wszystkie przyprawy wsyp do miski i wymieszaj z olejem. Do marynaty dodaj kostki kurczaka i wymieszaj dokładnie. Odstaw na 30 minut. Możesz także zamarynować kurczaka dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Wówczas smak i delikatność mięsa będą bardziej wyczuwalne w sałatce z selera.
- 3
Na rozgrzaną patelnię dodaj kawałki kurczaka. Mięso po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- 4
Seler naciowy pokrój w paseczki, natomiast ser żółty i ananasa — w kosteczkę.
- 5
Pokrojony seler przełóż na sitko i zalej wrzątkiem. Pozostaw do odcieknięcia lub pozbądź się nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
- 6
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj 2 łyżki majonezu i dokładnie wymieszaj. Podawaj jako samodzielną przekąskę lub z dodatkiem świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Sałatka z selerem naciowym to doskonały przepis na wiele przyjęć. Można ją serwować zarówno podczas grilla z przyjaciółmi, na pikniku w parku jak i bardziej formalnych okazjach. Sałatka z selera naciowego może stanowić także dodatek do posiłku, dostarczając do diety wielu składników odżywczych. Jeżeli poszukujesz pomysłu na lunch, który można zabrać do pracy, zapakuj ją do plastikowego pojemniczka i ciesz się pysznym smakiem tej przekąski także poza domem.
Sałatka z selerem naciowym — jak przygotować dietetyczną wersję?
Osoby chcące przygotować poniższą recepturę w bardziej dietetycznej odsłonie mogą to zrobić, dokonując zaledwie kilku niewielkich modyfikacji. Filet z piersi kurczaka oraz seler naciowy to smakowite i zdrowe składniki, które stanowią podstawę tej pysznej sałatki. Aby uczynić ją jeszcze pożywniejszą, dodatek majonezu warto zastąpić jogurtem naturalnym. Ta niewielka przeróbka przepisu pozwoli na zmniejszenie zawartości tłuszczu oraz kalorii w posiłku.
Następną propozycją, która wpłynie na “odchudzenie” sałatki z selera, jest zastąpienie sera żółtego mozzarellą light. To również doskonała propozycja na zredukowanie zawartości tłuszczów nasyconych, nie zmniejszając ilości białka w przepisie. Aby sałatka z selera była bardziej sycąca, można do niej dodać rukolę, której ostry i wyrazisty smak doskonale pasuje do pozostałych składników.
Zobacz także: Sałatka z selera konserwowego
Sałatka z selera — z czym podawać przekąskę?
Sałatka z selera naciowego niewątpliwie nawet spożywana samodzielnie jest zbilansowanym i wyśmienitym daniem. Aby uczynić ją jeszcze bardziej sycącą, można podawać ją z dodatkiem pieczywa — szczególnie poleca się, by wybierać to pełnoziarniste. Jeżeli ma ona stanowić pożywny lunch poza domem, warto wymieszać ją z ugotowanym makaronem lub ryżem. Taka modyfikacja przepisu na sałatkę z selera sprawi, że posiłek będzie niezwykle obfity i nie straci na walorach smakowych.