Klasyczna surówka z selera i jabłek — niezastąpiony dodatek do obiadu
Surówka z selera i jabłek to doskonałe dopełnienie wielu dań obiadowych. Pasuje ona do różnego rodzaju mięs, placków ziemniaczanych oraz klusek. Przepis jest niebywale uniwersalny, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Jest to doskonała receptura, która stanowi przykład, jak połączenie z pozoru niepasujących do siebie warzyw i owoców tworzy doskonałą kompozycję smaków. Trudno znaleźć osobę, która nie zna tego rewelacyjnego duetu. Skosztuj go i Ty!
Składniki
Surówka z selera i jabłka
- 1 sztuka Jabłko
- 1 łyżka Majonez
- 500 g Seler
- 4 łyżki Śmietana 18%
- 0.5 Sztuka Cytryna
- Sól
- Cukier
Przygotowanie
- 1
Seler i jabłko umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz także użyć do tego celu robota kuchennego z odpowiednią tarczą.
- 2
Cytrynę zroluj na blacie i wyciśnij z niej sok do miseczki.
- 3
Do startego selera i jabłka dodaj majonez, śmietanę oraz sok z cytryny. Wymienione produkty nabiałowe możesz zamienić na jogurt naturalny, który nieco “odchudzi” sałatkę.
- 4
Surówkę z selera i jabłek starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz cukrem. Gotową przekąskę można podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Zobacz także:
Surówka z selera i jabłka to przepis, który od lat cieszy się niezaprzeczalną popularnością w wielu polskich domach. Wszystko to za sprawą ogólnodostępnych składników oraz krótkiego czasu przygotowania przekąski. Stanowi ona idealny dodatek do większości przepisów obiadowych, a jej niezwykły smak pozwala znakomicie uatrakcyjnić spożywany posiłek. Surówka z selera korzeniowego i jabłka to także źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej przyrządzenie posiada ogrom atutów, dlatego koniecznie wypróbuj recepturę na tę fantastyczną sałatkę i delektuj się jej rewelacyjnym smakiem już dziś.
Z czym podawać surówkę z selera i jabłka?
Surówka z selera i jabłka komponuje się fantastycznie z wieloma rodzajami dań. Rekomendujemy przygotować ten smakowity przepis np. do mięs pieczonych. Pasuje także do smażonych kotletów oraz gotowanych i duszonych mięsnych kąsków. Surówka z selera i jabłka sprawdzi się także podana samodzielnie, ze świeżym pieczywem lub kluseczkami i sosem. Fani placków ziemniaczanych również docenią dodatek surówki z selera i jabłka, który ożywi danie i znacznie je urozmaici.
Zobacz także: Surówka z młodej kapusty — klasyczny dodatek do Twojego obiadu
Jak urozmaicić podstawowy przepis na surówkę z selera i jabłka?
Poniższa receptura na surówkę z selera i jabłka to propozycja na tradycyjne przygotowanie przekąski. Istnieje także wiele modyfikacji, które zdecydowanie spodobają się fanom kuchennych eksperymentów. Jedną z nich jest dodanie rodzynek do surówki. Nadają jej one słodyczy i wyrazistości. Fani bardziej słodkich smaków powinni także wypróbować starcie do sałatki 2 sztuk marchewki. Można także wzbogacić recepturę w posiekane orzechy włoskie lub pestki słonecznika. Ich dodatek sprawi, że surówka z selera korzeniowego i jabłka będzie obfita w zdrowe tłuszcze, które znane są z pozytywnego wpływu na organizm.
Osoby, które dbają o zdrową dietę i szczupłą sylwetkę mogą dodać do przepisu na surówkę z selera i jabłek jogurt naturalny, natomiast pominąć dodatek śmietany i majonezu. W takim przypadku polecamy dodać odrobinę octu oraz pieprzu, które nadadzą surówce z selera i jabłka wyrazu i lepszego smaku. Gotową sałatkę można obficie posypać świeżą natką pietruszki bezpośrednio przed podaniem smakołyku.