Klasyczna surówka z selera i jabłek — niezastąpiony dodatek do obiadu

Surówka z selera i jabłka
Źródło: GettyImages

Składniki

Surówka z selera i jabłka

  • 1 sztuka Jabłko
  • 1 łyżka Majonez
  • 500 g Seler
  • 4 łyżki Śmietana 18%
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • Sól
  • Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Seler i jabłko umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz także użyć do tego celu robota kuchennego z odpowiednią tarczą.

  2. 2

    Cytrynę zroluj na blacie i wyciśnij z niej sok do miseczki.

  3. 3

    Do startego selera i jabłka dodaj majonez, śmietanę oraz sok z cytryny. Wymienione produkty nabiałowe możesz zamienić na jogurt naturalny, który nieco “odchudzi” sałatkę. 

  4. 4

    Surówkę z selera i jabłek starannie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz cukrem. Gotową przekąskę można podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też