Sałatka z ogórków w 5 minut — klasyczna przekąska, którą musisz mieć w spiżarce
Sałatka z ogórków to wyśmienity przetwór, który można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić niezbędne warzywa, wypełnić nimi słoiczki, a następnie dodać zalewę octową. Sałatka z ogórków słodko-kwaśna to receptura, którą polecamy wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi przetworami. Ten przepis zawsze się udaje, a wiadomo, że nic nie motywuje do dalszych działań lepiej niż odniesiony sukces.
Składniki
Sałatka z ogórków
- 3 łyżki Sól
- 1 litr Woda
- 2 kg Ogórki gruntowe
- 500 g Cebula
- 300 g Marchew
- 80 g Cukier
- 250 ml Ocet spirytusowy 10%
- 500 g Papryka czerwona
- 0.5 Łyżeczka Ziarna pieprzu
- 2 sztuki Liście laurowe
- 0.5 Łyżeczka Nasiona kolendry
- 0.5 Łyżeczka Nasiona gorczycy
Przygotowanie
- 1
Ogórki gruntowe starannie umyj i odetnij ich końce. Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 5 mm. Możesz wykonać tę czynność nożem lub skorzystać z pomocy robota kuchennego.
- 2
Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój je w krążki.
- 3
Marchewki obierz ze skórki, po czym pokrój je w plastry o grubości ok. 2 mm.
- 4
Papryki starannie umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.
- 5
Marchewki, ogórki, papryki oraz cebulę umieść w dużej misce i dodaj do nich 3 łyżki soli. Warzywa starannie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Gdy upłynie wskazany czas, ponownie wymieszaj składniki i wylej wodę, która wydzieliła się w trakcie leżakowania warzyw.
- 6
Przygotuj 7 słoików o pojemności 600 ml. Powinny one zostać wcześniej dokładnie wyparzone, a następnie dobrze wysuszone.
- 7
Każdy słoik napełnij przygotowaną sałatką z ogórków, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni poniżej górnego rantu naczynia.
- 8
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj składniki. Następnie dodaj ocet spirytusowy, liście laurowe, gorczycę oraz kolendrę. Gotuj wywar przez następne 2 minuty, po czym ściągnij naczynie z palnika.
- 9
Gorącą zalewę wlewaj do słoików i szczelnie je zakręć.
- 10
W garnku o dużej średnicy umieść na dnie bawełnianą ściereczkę, a następnie sałatkę z ogórków. Wlej do naczynia wodę do ok. 3/5 wysokości słoików, po czym umieść garnek na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć ustaw moc palnika na minimalną i gotuj słoiki przez następne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij sałatkę z ogórków i postaw ją na blacie, odwracając słoik do góry dnem.
Sałatkę z ogórków po całkowitym wystudzeniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Warzywna przekąska stanowi doskonały dodatek do pieczonych i duszonych mięs.
Zobacz także:
Sałatka z ogórków to przysmak, który fantastycznie urozmaici wiele różnorodnych potraw. Specjał ten doskonale komponuje się z pieczonym, duszonym oraz gotowanym mięsem. Sałatka z ogórków stanowi również znakomity dodatek do dań z grilla. Z tego względu polecamy mieć ją w swojej spiżarce i sięgać po przekąskę, gdy tylko najdzie na nią ochota. Za sprawą procesu pasteryzacji można przechowywać ten smakołyk w spiżarni przez wiele miesięcy, a następnie wyciągać wypełnione warzywami słoiczki, by wzbogacać smak domowych obiadów.
Zobacz także: Niesamowita sałatka z zielonych pomidorów, idealna na zimę
Sałatka z ogórków — jak ją przygotować?
Sałatka z ogórków może zostać przygotowana krok po kroku zgodnie z poniższą recepturą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dopasować ten przepis do osobistych preferencji smakowych. Wykorzystane warzywa mogą być mieszane ze sobą w dowolnych proporcjach. Ponadto oprócz papryki, cebuli i marchewki, sałatka z ogórków może zostać przyrządzona z dodatkiem różyczek kalafiora, czy kalarepki. Recepturę tę można również wzbogacić w dodatek koperku, który znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami.