Sałatka z ogórków w 5 minut — klasyczna przekąska, którą musisz mieć w spiżarce

Sałatka z ogórków
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z ogórków

  • 3 łyżki Sól
  • 1 litr Woda
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 500 g Cebula
  • 300 g Marchew
  • 80 g Cukier
  • 250 ml Ocet spirytusowy 10%
  • 500 g Papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Ziarna pieprzu
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Nasiona kolendry
  • 0.5 Łyżeczka Nasiona gorczycy

Przygotowanie

  1. 1

    Ogórki gruntowe starannie umyj i odetnij ich końce. Pokrój warzywa w plasterki o grubości ok. 5 mm. Możesz wykonać tę czynność nożem lub skorzystać z pomocy robota kuchennego.

  2. 2

    Cebule obierz z łupin, a następnie pokrój je w krążki. 

  3. 3

    Marchewki obierz ze skórki, po czym pokrój je w plastry o grubości ok. 2 mm. 

  4. 4

    Papryki starannie umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.

  5. 5

    Marchewki, ogórki, papryki oraz cebulę umieść w dużej misce i dodaj do nich 3 łyżki soli. Warzywa starannie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Gdy upłynie wskazany czas, ponownie wymieszaj składniki i wylej wodę, która wydzieliła się w trakcie leżakowania warzyw.

  6. 6

    Przygotuj 7 słoików o pojemności 600 ml. Powinny one zostać wcześniej dokładnie wyparzone, a następnie dobrze wysuszone. 

  7. 7

    Każdy słoik napełnij przygotowaną sałatką z ogórków, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni poniżej górnego rantu naczynia.

  8. 8

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę, wsyp cukier i zagotuj składniki. Następnie dodaj ocet spirytusowy, liście laurowe, gorczycę oraz kolendrę. Gotuj wywar przez następne 2 minuty, po czym ściągnij naczynie z palnika. 

  9. 9

    Gorącą zalewę wlewaj do słoików i szczelnie je zakręć.

  10. 10

    W garnku o dużej średnicy umieść na dnie bawełnianą ściereczkę, a następnie sałatkę z ogórków. Wlej do naczynia wodę do ok. 3/5 wysokości słoików, po czym umieść garnek na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć ustaw moc palnika na minimalną i gotuj słoiki przez następne 20 minut. Po tym czasie wyciągnij sałatkę z ogórków i postaw ją na blacie, odwracając słoik do góry dnem. 

     

    Sałatkę z ogórków po całkowitym wystudzeniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Warzywna przekąska stanowi doskonały dodatek do pieczonych i duszonych mięs.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też