Niesamowita sałatka z zielonych pomidorów, idealna na zimę
Sałatka z zielonych pomidorów to bardzo prosty w przygotowaniu specjał. Jest to smakowita propozycja, która doskonale pasuje do wielu dań — zarówno jako dodatek do obiadów, kanapek, jak i innych sałatek. W smaku jest kwaśna z delikatnie słodką nutą. Warto przygotować ten pyszny przetwór latem, by zimą móc cieszyć się smakiem sałatki z zielonych pomidorów.
Składniki
Sałatka z zielonych pomidorów
- 2 szklanek Woda
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 0.5 Szklanka Ocet spirytusowy 10%
- 0.75 Szklanka Cukier
- 3 sztuki Cebula
- 1 kg Zielone pomidory
- 1 łyżka Sól
- Pieprz czarny mielony
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Gorczyca
Przygotowanie
- 1
Pomidory umyj i osusz. Wykrój z nich szypułki i podziel na cienkie plasterki. Tak przygotowane pomidory przełóż do dużej miski i zasyp je solą. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 24 godziny.
- 2
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka. Przełóż ją na sitko i sparz gorącą wodą.
- 3
Po dobie zielone pomidory odsącz z nadmiaru soku, który wypuściły i wymieszaj je z pokrojoną cebulką.
- 4
Słoiki wraz z zakrętkami starannie wyparz. Na dno każdego ze słoików wsyp 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i liść laurowy. Następnie cały słoik wypełnij sałatką z zielonych pomidorów z cebulą.
- 5
W garnku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, olej i cukier. Składniki zagotuj w celu rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć naczynia.
- 6
W garnku zagotuj wodę i włóż do niej słoiki, tak aby płyn sięgał do połowy wysokości szklanych naczyń. Pasteryzuj je przez 15 minut. Po kwadransie wyciągnij je z wody i odstaw na ściereczkę lub ręcznik kuchenny do góry dnem. Gdy słoiki z sałatką z zielonych pomidorów wystygną, nadają się do przechowywania.
- 7
Sałatka z zielonych pomidorów jest gotowa do spożycia po 3-4 tygodniach.
Zobacz także:
Sałatka z zielonych pomidorów to wygodna, a zarazem atrakcyjna forma wykorzystania warzyw, które nie zdążą już w pełni dojrzeć. Jest to także wspaniała, bardzo niedoceniana alternatywa dla najbardziej popularnych przetworów pomidorowych. Ten domowy przetwór z pewnością skradnie serce Twoich domowników, udoskonalając niejeden posiłek. Koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z zielonych pomidorów, a na pewno wielokrotnie powróci do Twojej kuchni.
Jak przygotować sałatkę z zielonych pomidorów? Porady i wskazówki
Przygotowanie sałatki z zielonych pomidorów jest niezwykle proste. Najbardziej czasochłonnym etapem podczas przyrządzania tego smakołyku jest krojenie warzyw w cienkie plasterki. Warto zwrócić uwagę na fakt, że pomidorów nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ w gotowych przetworach nie będzie ona wyczuwalna. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić wiele czasu.
Zobacz także: Sałatka z cukinii do słoików
Osoby, które pragną urozmaicić nieco podstawową wersję sałatki z zielonych pomidorów, mogą ją wzbogacić o dodatek przypraw, takich jak curry, czy kurkuma lub dodać do marynaty drobno posiekany koperek. Aby smakowała ona bardziej kwaskowato, można zredukować ilość dodanego cukru, np. do 0,5 szklanki. Jeśli chodzi o wybór słoiczków, w których ma znaleźć się sałatka z zielonych warzyw, postawić na naczynia mniejszych rozmiarów, dzięki którym prościej będzie wydzielać poszczególne porcje przetworu.
Sałatka z zielonych pomidorów — z czym podawać?
Sałatka z zielonych pomidorów smakuje doskonale jako dodatek do kanapek. Można ją serwować ponadto na ciepło — z wytrawnymi goframi, czy naleśnikami. Sałatka z zielonych pomidorów to także fantastyczna propozycja do obiadów. Wykorzystana do dań głównych rewelacyjnie zastąpi najbardziej klasyczne surówki i sałatki, zapobiegając pojawienia się niechcianej monotonii w Waszym jadłospisie.