Niesamowita sałatka z zielonych pomidorów, idealna na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z zielonych pomidorów

  • 2 szklanek Woda
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Szklanka Ocet spirytusowy 10%
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 3 sztuki Cebula
  • 1 kg Zielone pomidory
  • 1 łyżka Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Gorczyca

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidory umyj i osusz. Wykrój z nich szypułki i podziel na cienkie plasterki. Tak przygotowane pomidory przełóż do dużej miski i zasyp je solą. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 24 godziny.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i posiekaj w piórka. Przełóż ją na sitko i sparz gorącą wodą.

  3. 3

    Po dobie zielone pomidory odsącz z nadmiaru soku, który wypuściły i wymieszaj je z pokrojoną cebulką.

  4. 4

    Słoiki wraz z zakrętkami starannie wyparz. Na dno każdego ze słoików wsyp 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i liść laurowy. Następnie cały słoik wypełnij sałatką z zielonych pomidorów z cebulą.

  5. 5

    W garnku wymieszaj ze sobą wodę, ocet, olej i cukier. Składniki zagotuj w celu rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorącą zalewę wlej do słoików i szczelnie zakręć naczynia.

  6. 6

    W garnku zagotuj wodę i włóż do niej słoiki, tak aby płyn sięgał do połowy wysokości szklanych naczyń. Pasteryzuj je przez 15 minut. Po kwadransie wyciągnij je z wody i odstaw na ściereczkę lub ręcznik kuchenny do góry dnem. Gdy słoiki z sałatką z zielonych pomidorów wystygną, nadają się do przechowywania.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też