Sprawdzony przepis na kruche ciasto, które zawsze się udaje. Przepis jest dziecinnie prosty

Kruche ciasto
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 100 g Cukier puder
  • 200 g Masło
  • 200 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Masło, cukier puder oraz mąkę pszenną umieść w misce. Zagniataj składniki do chwili otrzymania elastycznej, jednolitej masy. Do tego celu można wykorzystać robota kuchennego lub wykonać tę czynność ręcznie. Czas wyrabiania ciasta powinien być możliwie jak najkrótszy.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj je w lodówce przez co najmniej 60 minut. 

  4. 4

    Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij masę z lodówki i rozwałkuj ją na podsypanym mąką blacie, tworząc pożądany kształt.

  5. 5

    Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem, aby w trakcie obróbki termicznej nie powstały na nim wybrzuszenia.

  6. 6

    Kruche ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je do chwili zarumienienia. Długość obróbki termicznej zależy od wielkości i grubości kawałków ciasta.

     

    Wypiek można wyciągnąć z formy dopiero po wystygnięciu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też