Najszybsze kruche ciasto z jabłkami, jakie kiedykolwiek robiłeś! Prosty przepis
Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką to pyszny i uniwersalny deser, który pokochają wszyscy miłośnicy prostych wypieków. Ten łatwy w przygotowaniu łakoć sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję. Przygotowanie tego smakołyku jest dziecinnie proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników i najszybsze kruche ciasto z jabłkami gotowe.
Składniki
Kruche ciasto z jabłkami
- 2 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
- 2.5 szklanek Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 4 sztuki Jabłko
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 5 sztuk Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 3 łyżki Cukier puder
- 250 g Masło
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
W misce umieść masło, mąkę pszenną, żółtka jaj, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki cukru pudru. Zagniataj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub wykorzystać robota kuchennego. Następnie podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 60 minut.
- 2
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 3
Blachę o wymiarach 30 × 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 4
Ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz cukier wanilinowy.
- 5
Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca dodaj proszki budyniowe i powoli wlewaj olej rzepakowy. Miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitej konsystencji.
- 6
Pierwszą część ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką pszenną blacie, tak aby jego kształt był jak najbardziej zbliżony wielkością do rozmiaru stosowanej formy. Następnie przełóż ciasto na blachę i podziurkuj za pomocą widelca.
- 7
Kruche ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, do chwili zarumienienia. Następnie wyciągnij formę z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 8
W międzyczasie umyj i osusz jabłka. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach, a następnie umieść je w misce i wymieszaj z mielonym cynamonem.
- 9
Na podpieczony spód wyłóż przygotowaną pianę, następnie posyp ciasto jabłkami, a na jego wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta. Najlepiej zrobić to na tarce o dużych oczkach.
- 10
Kruche ciasto z jabłkami piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i kontynuuj obróbkę termiczną przez następne 25 minut lub do chwili zarumienienia ciasta.
Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką prezentuje się obłędnie posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
Receptura na kruche ciasto z jabłkami może zostać zmodyfikowana na wiele sposobów, w celu dopasowania tego pysznego wypieku do osobistych preferencji smakowych. Dzięki temu łakoć spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto z jabłkami można wzbogacić w dodatek lubianych bakalii, czy innych owoców. Najwięksi miłośnicy słodkości mogą także pokusić się o przygotowanie pysznej polewy czekoladowej.
Zobacz także: Ciastka półfrancuskie z budyniem i karmelizowanymi jabłkami
Jak przygotować kruche ciasto z jabłkami? Praktyczne wskazówki
Aby przygotować kruche ciasto z jabłkami i kruszonką potrzebnych będzie tylko kilka prostych składników, które większość osób na co dzień posiada w kuchennych szafkach. Jeżeli nie dysponujesz którymś z niezbędnych komponentów, możesz także wykorzystać ich substytuty.
Kruche ciasto z jabłkami można przyrządzić bez dodatku masła. Wystarczy zastąpić je innym tłuszczem — np. margaryną. Nie posiadasz mąki pszennej? Nic straconego. Możesz podmienić ją na mąkę wykonaną z innych zbóż. Doskonale sprawdzą się także zmielone na pył płatki owsiane. Budyń śmietankowy można natomiast wymienić na dodatek skrobi ziemniaczanej, a cukier wanilinowy na niewielką ilość aromatu waniliowego.