Najszybsze kruche ciasto z jabłkami, jakie kiedykolwiek robiłeś! Prosty przepis

Kruche ciasto z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto z jabłkami

  • 2 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
  • 2.5 szklanek Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Jabłko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 250 g Masło
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść masło, mąkę pszenną, żółtka jaj, proszek do pieczenia oraz 3 łyżki cukru pudru. Zagniataj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy. Możesz wykonać tę czynność ręcznie lub wykorzystać robota kuchennego. Następnie podziel ciasto na 2 części, zawiń je w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na 60 minut. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Blachę o wymiarach 30 × 25 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  4. 4

    Ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz cukier wanilinowy.

  5. 5

    Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca dodaj proszki budyniowe i powoli wlewaj olej rzepakowy. Miksuj składniki do chwili otrzymania jednolitej konsystencji.

  6. 6

    Pierwszą część ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką pszenną blacie, tak aby jego kształt był jak najbardziej zbliżony wielkością do rozmiaru stosowanej formy. Następnie przełóż ciasto na blachę i podziurkuj za pomocą widelca.

  7. 7

    Kruche ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, do chwili zarumienienia. Następnie wyciągnij formę z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  8. 8

    W międzyczasie umyj i osusz jabłka. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach, a następnie umieść je w misce i wymieszaj z mielonym cynamonem. 

  9. 9

    Na podpieczony spód wyłóż przygotowaną pianę, następnie posyp ciasto jabłkami, a na jego wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta. Najlepiej zrobić to na tarce o dużych oczkach.

  10. 10

    Kruche ciasto z jabłkami piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i kontynuuj obróbkę termiczną przez następne 25 minut lub do chwili zarumienienia ciasta.

     

    Kruche ciasto z jabłkami i kruszonką prezentuje się obłędnie posypane cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też