Clafoutis — przepis na francuskie ciasto wiśniowe
Cudownie prosty i jednocześnie pyszny deser z Limousin, francuskiego regionu administracyjnego. Jeśli przepadasz za słodkościami i lubisz przyrządzać domowe wypieki, koniecznie wypróbuj przepis na Clafoutis — francuskie ciasto wiśniowe.
Składniki
- 600 g Wiśnie
- 30 g Masło
- 4 Jajko
- 240 ml Mleko
- 100 g Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 100 g Cukier
- 0.5 Łyżeczka Ekstrakt migdałowy
- 0.5 Łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia (26 cm) — posmaruj je masłem i posyp drobnym cukrem.
- 2
Dokładnie umyj wiśnie, najlepiej pozostawiając je na chwilę w misce z chłodną wodą, z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie wydryluj owoce. Porada: jeśli chcesz przygotować francuskie ciasto wiśniowe według tradycyjnego przepisu, nie musisz pozbawiać owoców pestek. Podczas pieczenia, zacznie wydzielać się charakterystycznych, orzechowy posmak. Jeśli jednak zdecydujesz się na pozostawienie pestek w wiśniach, do w dalszym etapie do ciasta nie dodawaj ekstraktu migdałowego.
- 3
Przygotowane owoce przełóż okrągłej formy do pieczenia.
- 4
Wymieszaj jajka z pozostałym cukrem i solą. Następnie dodaj również odważoną i przesianą mąkę. Do ciasta wlej mleko, dodaj wanilię i ekstrakt z migdałów. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- 5
Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Ponownie starannie wymieszaj ciasto.
- 6
Wiśnie zalej przygotowanym ciastem. Clafoutis piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut.
- 7
Francuskie ciasto wiśniowe świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem wierzch deseru posyp odrobiną cukru pudru.
Wypróbuj także przepis na malinową chmurkę.
Francja słynie z pysznych, oryginalnych deserów. Jednym z nich jest właśnie Clafoutis. To francuskie ciasto wiśniowe sprawdzi się na wiele okazji. Jego ogromnym atutem jest łatwość przygotowania, wyjątkowy smak i wygląd, który zachęca do skosztowania słodkiego przysmaku. Zachęcająca jest również konsystencja ciasta. Nie jest ono dokładnie zbite — niektórym przypomina nawet konsystencję budyniu. Wszystko to dzięki odpowiednio przygotowanemu ciastu, którym zalewa się wiśnie i zapieka w piekarniku. Jeśli przepadasz za słodkościami, francuskie ciasto wiśniowe powinno znaleźć się w Twoim cukierniczym repertuarze.
Jak zrobić francuskie ciasto wiśniowe? Przepis na Clafoutis nie jest trudny
Clafoutis nie jest trudnym ciastem do przygotowania. Wystarczy podążać za przepisem, a już po godzinie pyszny, francuski deser umili czas i rozpieści kubki smakowe każdego, kto skusi się na kawałek francuskiego ciasta wiśniowego. Do przyrządzenia smakołyku nie będzie nam nawet potrzebny mikser — ciasto można przygotować, energicznie ubijając niezbędne składniki trzepaczką.
Wiśnie można uprzednio wydrylować — to sposób polecany szczególnie w sytuacji, gdy jednym z testerów deseru okaże się dziecko. Wówczas dodatek ekstraktu migdałowego będzie jak najbardziej pożądany. W odwrotnej sytuacji, kiedy owoce nie zostaną wydrylowane, pestki w czasie pieczenia ciasta wydzielą orzechowy aromat, przez co dodatek ekstraktu może okazać się zbędny.