Clafoutis — przepis na francuskie ciasto wiśniowe

Clafoutis —  francuskie ciasto wiśniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 600 g Wiśnie
  • 30 g Masło
  • 4 Jajko
  • 240 ml Mleko
  • 100 g Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 100 g Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Ekstrakt migdałowy
  • 0.5 Łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj okrągłe naczynie do pieczenia (26 cm) — posmaruj je masłem i posyp drobnym cukrem.

  2. 2

    Dokładnie umyj wiśnie, najlepiej pozostawiając je na chwilę w misce z chłodną wodą, z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie wydryluj owoce. Porada: jeśli chcesz przygotować francuskie ciasto wiśniowe według tradycyjnego przepisu, nie musisz pozbawiać owoców pestek. Podczas pieczenia, zacznie wydzielać się charakterystycznych, orzechowy posmak. Jeśli jednak zdecydujesz się na pozostawienie pestek w wiśniach, do w dalszym etapie do ciasta nie dodawaj ekstraktu  migdałowego.

  3. 3

    Przygotowane owoce przełóż okrągłej formy do pieczenia.

  4. 4

    Wymieszaj jajka z pozostałym cukrem i solą. Następnie dodaj również odważoną i przesianą mąkę. Do ciasta wlej mleko, dodaj wanilię i ekstrakt z migdałów. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

  5. 5

    Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło. Ponownie starannie wymieszaj ciasto.

  6. 6

    Wiśnie zalej przygotowanym ciastem. Clafoutis piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 do 45 minut.

  7. 7

    Francuskie ciasto wiśniowe świetnie smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Przed podaniem wierzch deseru posyp odrobiną cukru pudru.

     

    Wypróbuj także przepis na malinową chmurkę.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też