Ogórki z gyrosem w słoiku, idealne na majówkę i sezon grillowy. Przepis krok po kroku

Ogórki z gyrosem w słoiku
Źródło: Shutterstock/Dementieva Iryna

Składniki

Ogórki z gyrosem w słoiku

  • 1 szklanki Ocet 10%
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2.5 szklanek Cukier
  • 2 kg Ogórki gruntowe
  • 2 łyżki Sól kamienna
  • 3 sztuki Marchew
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 25 g Przyprawa do gyrosa
  • 3 sztuki Papryka
  • 3 sztuki Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Ogórki gruntowe starannie umyj, a następnie pokrój w dość grube plastry. Zaraz potem umieść je w oddzielnym naczyniu, dodaj sól kamienną i precyzyjnie wymieszaj całość. 

  2. 2

    Marchewki umyj, obierz i pokrój, najlepiej w krążki. 

  3. 3

    Cebule oraz czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze części.

  4. 4

    Wszystkie przygotowane do tej pory komponenty dodaj do naczynia z plastrami ogórków gruntowych i starannie je wymieszaj. 

  5. 5

    Przygotuj mniejsze naczynie i połącz w nim olej, ocet oraz cukier. Następnie do mieszanki dodaj również przyprawę gyros (można zamienić na przyprawę do grilla). Po wymieszaniu dodaj miksturę do naczynia z warzywami i dokładnie razem wymieszaj. 

  6. 6

    Sałatka jest gotowa. Nie oznacza to jednak, że nadaje się do kosztowania. W takiej postaci należy umieścić ją w bezpiecznym miejscu i co jakiś czas pamiętać o przemieszaniu składników. Po upływie ok. 6 godzin zawartość miski przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też