Ogórki z gyrosem w słoiku, idealne na majówkę i sezon grillowy. Przepis krok po kroku
Ogórki z gyrosem w słoiku to prawdziwy smakołyk, który powinien znaleźć się w twojej spiżarce. Dlaczego? To uniwersalny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Z pewnością urozmaici smak serwowanych potraw i umili czas spędzany przy stole wspólnie z bliskimi. Przygotowanie ogórków z gyrosem nie jest trudne ani czasochłonne. Dokładny przepis na wykonanie smakołyku znajdziesz w poniższym opisie.
Składniki
Ogórki z gyrosem w słoiku
- 1 szklanki Ocet 10%
- 2 ząbki Czosnek
- 2.5 szklanek Cukier
- 2 kg Ogórki gruntowe
- 2 łyżki Sól kamienna
- 3 sztuki Marchew
- 0.5 Szklanka Olej
- 25 g Przyprawa do gyrosa
- 3 sztuki Papryka
- 3 sztuki Cebula
Przygotowanie
- 1
Ogórki gruntowe starannie umyj, a następnie pokrój w dość grube plastry. Zaraz potem umieść je w oddzielnym naczyniu, dodaj sól kamienną i precyzyjnie wymieszaj całość.
- 2
Marchewki umyj, obierz i pokrój, najlepiej w krążki.
- 3
Cebule oraz czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze części.
- 4
Wszystkie przygotowane do tej pory komponenty dodaj do naczynia z plastrami ogórków gruntowych i starannie je wymieszaj.
- 5
Przygotuj mniejsze naczynie i połącz w nim olej, ocet oraz cukier. Następnie do mieszanki dodaj również przyprawę gyros (można zamienić na przyprawę do grilla). Po wymieszaniu dodaj miksturę do naczynia z warzywami i dokładnie razem wymieszaj.
- 6
Sałatka jest gotowa. Nie oznacza to jednak, że nadaje się do kosztowania. W takiej postaci należy umieścić ją w bezpiecznym miejscu i co jakiś czas pamiętać o przemieszaniu składników. Po upływie ok. 6 godzin zawartość miski przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji.
Zobacz także:
Ogórki z gyrosem zamknięte w słoiku to sposób na zachowanie ulubionych warzyw w smakowitej formie i sięganie po nie, bez względu na porę roku. Smakowite i aromatyczne plastry warzyw nadają się idealnie do wielu dań, a przez gros osób zajadane są również solo, jako lekka przekąska między głównymi posiłkami. Ogórki z gyrosem urozmaicą zawartość domowej spiżarki, jak i twojego rodzinnego jadłospisu. Podpowiadamy również, że rozkosznie nadają się na sezon grillowy, jako dodatek do mięsnych kąsków, ściąganych prosto z rusztu.
Zobacz także: Dynia w occie z przepisu babci. Przysmak, którego trzeba spróbować
Ogórki z zalewą gyros w słoiku — jak je przyrządzić? Przepis krok po kroku
Sałatki z ogórków to ulubiona pozycja w menu większości Polaków. Fakt ten dziwić nie może wszak są wyraziste w smaku, aromatyczne, lekkie, a do tego rewelacyjnie pasują do każdego posiłku. Uniwersalność to jeden z największych atutów przepisu na ogórki z gyrosem w słoiku. Kolejnym jest prostota wykonania. Receptura opiera się bowiem na 6 banalnych do wykonania krokach, z którymi poradzi sobie każdy, nie tylko gospodynie domowe.
Przejdźmy jednak do konkretów. Jak przygotować domowe ogórki gyros w słoiku. Zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw, które zaraz potem należy zasypać solą kamienną i zalać mieszanką oleju, wody, 10% octu oraz przyprawy gyros. Jeśli za nią nie przepadasz, możesz zamienić ją nawet na przyprawę do grilla. W takiej formie pozostaw składniki na kilka godzin, żeby puściły sok. Zalecamy przeznaczyć na to nawet 6 godzin. Po ich upływie wystarczy przełożyć zawartość miski do czystych, dokładnie wyparzonych słoików i poddać procesowi pasteryzacji. Do wyboru mamy 3 znane sposoby, mianowicie pasteryzację w garnku z wodą, piekarniku czy nawet w zmywarce. Sam zdecyduj, który z nich jest dla ciebie najodpowiedniejszy i ciesz się smakiem ulubionych ogórków z gyrosem w słoiku przez długi czas.