Zalewa do grzybów — przygotuj marynowane dary lasu w swoim domu

Zalewa do grzybów
Źródło: Shutterstock/All for you friend

Składniki

Zalewa do grzybów

  • 8 sztuk Ziele angielskie
  • 3 szklanek Woda
  • 1 łyżka Gorczyca
  • 8 sztuk Pieprz ziarnisty
  • 3 kg Grzyby świeże
  • 3 łyżki Cukier
  • 0.75 Szklanka Ocet
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 łyżki Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować zalewę do grzybów, do garnka wlej 3 szklanki wody, a następnie wsyp 3 łyżki cukru, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz gorczycę.

  2. 2

    Zalewę do grzybów gotuj przez ok. 5 minut, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną i wlej ocet spirytusowy. Po ok. 1 minucie podgrzewania ściągnij naczynie z ognia. 

  3. 3

    Grzyby opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba, podziel je na mniejsze części.

  4. 4

    W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodaj grzyby i gotuj je przez ok. 5 minut, a następnie odcedź na sitku. 

  5. 5

    Słoiki oraz zakrętki wyparz wrzątkiem. Z podanego przepisu na zalewę do grzybów przygotujesz 8 słoików o pojemności 300 ml.

  6. 6

    Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. 

  7. 7

    Do każdego słoika dodaj kilka plasterków marchewki oraz grzyby do ok. 3/4 wysokości naczynia. 

  8. 8

    Słoiki wypełnij zalewą do grzybów, a następnie mocno je zakręć.

     

    Tak przygotowane grzyby w zalewie pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też