Tarta z warzywami, jakiej jeszcze nie jadłeś

Tarta z warzywami
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g Mąka pszenna
  • 80 g Zimne masło
  • 20 g Smalec
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 sztuki Żółtko

Nadzienie:

  • 100 g Szpinak młody
  • 10 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 5 Brokuły
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki olej
  • 4 sztuki Jajko
  • 300 g Ricotta
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 1 Szczypta Kurkuma
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 Szczypty Pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka oraz sól. Masło i smalec pokrój w kostkę, dodaj do pozostałych składników i sprawnie zagnieć ciasto.

  2. 2

    Okrągłą foremkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż foremkę przygotowanym ciastem. Staraj się, aby dno i boki miały podobną grubość. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia warzywnego.

  3. 3

    Warzywa umyj i obierz ze skórki. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, brokuła podziel na małe różyczki, pomidorki przekrój wzdłuż, oderwij łodygi od listków szpinaku.

  4. 4

    Na patelnię wlej olej. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek, brokuła i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj liście szpinaku, dopraw solą oraz pieprzem i duś do czasu, aż płyn ze szpinaku wyparuje. Wystudź.

  5. 5

    Ricottę przełóż do miseczki, dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy i starannie wymieszaj. Przygotowany płyn wlej do zimnego farszu, wymieszaj.

  6. 6

    Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wlej warzywne nadzienie, górę udekoruj pomidorkami.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też