Ciastka półfrancuskie z budyniem i karmelizowanymi jabłkami

Ciastka półfrancuskie
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na 12 dużych ciastek. Zaczyn

  • 50 g Mąka pszenna
  • 30 ml Mleko 3,2%
  • 1 łyżka Cukier brązowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 3 g Świeże drożdże
  • 10 g Masło

Ciasto właściwe

  • 450 g Mąka pszenna
  • 300 ml Mleko 3,2%
  • 50 g Cukier brązowy
  • 2 szczypty Sól
  • 15 g Świeże drożdże
  • 250 g Masło

Budyń

  • 300 Mleko 3,2%
  • 3 sztuki Żółtko
  • 1 laska Wanilia
  • 50 g Cukier
  • 15 g Mąka pszenna
  • 15 g Mąka ziemniaczana

Karmelizowane jabłka

  • 3 sztuki Jabłko
  • 3 łyżki Cukier brązowy
  • 1 łyżka Cynamon
  • 1 łyżka Masło

Kruszonka

  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżka Zimne masło
  • 1 sztuka Żółtko

Dodatkowo

  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczyn: Masło roztop i wystudź. Mleko podgrzej do temperatury ok. 40 stopni. Do miski skrusz drożdże, dodaj sól, mleko, mąkę oraz cukier. Porcjami wlewaj ciepłe mleko i zagnieć elastyczne ciasto, uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i odstaw na 3 h w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na całą noc.

  2. 2

    Ciasto właściwe: Do miski dodaj wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj drożdże oraz zaczyn robiony poprzedniego dnia, wygniataj ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne. Owiń przygotowane ciasto i włóż do lodówki. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia, pomiędzy włóż masło i rozwałkuj na prostokątny, centymetrowy plaster. Wyjmij ciasto z lodówki, oprósz mąką i rozwałkuj na dwa razy większy plaster niż masło. Na rozwałkowane ciasto połóż masło, otul ciastem, zlep brzegi, odwróć o 90 stopni i rozwałkuj. Ciasto składaj jeszcze 2 razy i wałkuj na kształt prostokąta. Gotowe ciasto włóż do lodówki.

  3. 3

    Budyń: Do garnka wlej 200 ml mleka, dodaj ziarna wanilii i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj obie mąki, cukier oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Małym strumieniem wlej przygotowany płyn na gotujące mleko, ciągle mieszaj, zagotuj, odstaw i wystudź.

  4. 4

    Karmelizowane jabłka: Jabłka umyj i obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w grube plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka, cukier oraz cynamon, smaż na małym ogniu przez 4-5 minut. Wystudź.  

  5. 5

    Kruszonka: Do mąki dodaj cukier, żółtko oraz zimne masło i wymieszaj, ale nie wygniataj.

  6. 6

    Składanie i pieczenie ciastek: Zimne ciasto oprósz mąką, rozwałkuj na placek o grubości około 5 milimetrów. Wytnij 12 kwadratów. Rogi zawiń do środka i sklej (ma powstać coś na kształt płaskiej sakiewki) posmaruj roztrzepanym jajkiem, na środek połóż budyń, posyp kruszonką. Tak przygotowane ciastka podziel na 2 lub 3 porcje, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też