Stefanka — ciasto miodowe z dodatkiem kremu z kaszki manny

Ciasto Stefanka
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto Stefanka

  • 2 Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 500 g Mąka pszenna
  • 70 g Miód
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 200 g Masło

Mieszanka do namaczania ciasta

  • 250 ml Zaparzona herbata
  • Sok z cytryny

Krem

  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 0.7 Szklanka Cukier puder
  • 250 g Miękkie masło
  • 6 łyżek Kasza manna
  • 750 ml Mleko

Polewa

  • 50 g Masło
  • 150 g Czekolada
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Następnie przygotuj formę do pieczenia miodownika, najlepiej prostokątną, o wymiarach 20 × 30 cm. 

  2. 2

    Na oczyszczony blat kuchenny lub stolnicę wysyp suche składniki, tj. cukier wanilinowy, mąkę pszenną, cukier puder oraz sodę oczyszczoną, a następnie dodaj pokrojone w kostkę kawałki masła. Całość siekaj za pomocą noża, aż do momentu uzyskania ciasta, przypominającego kruszonkę. 

  3. 3

    Do kruszonki dodaj jajka wraz z miodem, po czym połącz wszystko, ugniatając ciasto rękoma. Uformuj z niego kulę, a następnie podziel ją na 2 możliwie jednakowe kawałki. 

  4. 4

    Każdą porcję przygotowanego ciasta rozwałkuj na płasko, dopasowując rozmiar do wymiarów stosowanej formy do pieczenia. Następnie umieszczaj je na blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia i piecz oddzielnie przez kwadrans.

  5. 5

    W międzyczasie przystąp do szykowania kremu. Do rondelka dodaj mleko oraz cukier wanilinowy z kaszą manną. Włącz palnik i gotuj mieszankę przez 15 minut. Po tym czasie konsystencja powinna zmienić się na gęstą. Po kwadransie wyłącz palnik i odstaw masę na bok, by przestygła. Co chwilę mieszaj zawartość garnka. 

  6. 6

    Masło (powinno być miękkie, więc warto wcześniej wyciągnąć je z lodówki) połącz z cukrem pudrem i za pomocą miksera ubij na jednolitą masę. Po chwili do naczynia zacznij dodawać stopniowo ostudzoną kaszkę, nie przestając mieszać.

  7. 7

    Przygotuj polewę czekoladową. Wybraną czekoladę (np. deserową) połam na mniejsze kawałki i roztop razem z olejem roślinnym. Po chwili dodaj również masło i delikatnie wymieszaj składniki. 

  8. 8

    Przystąp do składania ciasta stefanka. Na tacy umieść arkusz papieru do pieczenia, a na nim pierwszy upieczony placek miodownika. Nasącz go porcją mieszanki herbaty z sokiem z cytryny (ok. ⅓ sporządzonego płynu), a następnie dodaj połowę kremowej masy. Po tej czynności nałóż kolejny placek, ponownie nasącz częścią herbacianej mieszanki i polej polewą. Następnie na czekoladę wysyp wiórki kokosowe. Stefanka jest gotowa — wypiek przechowuj owinięty w papier do pieczenia. Po 2 dniach ciasto należy przełożyć do lodówki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też