Nieoczywisty w smaku wegetariański burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Burger z szarpanym jackfruitem
Źródło: Shutterstock/Rosalie S Photo

Składniki

Składniki na burgera z szarpanym jackfruitem

  • 1 puszka szarpany jackfruit
  • 2 łyżki Sos sojowy jasny
  • 50 g sos teriyaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 8 Liści Sałata
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 opakowanie Bułki do burgerów

Składniki na sos teriyaki

  • 1 łyżka musztarda starofrancuska Maille
  • 2 łyżeczki Sos sriracha
  • 3 łyżki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Po otworzeniu puszki z szarpanym jackfruitem przekładamy zawartość na sitko i dokładnie opłukujemy ją pod bieżącą wodą. Odcedzamy i odsączamy nadmiar płynu z pomocą dłoni.

  2. 2

    Rozgrzewamy patelnię i przerzucamy na nią owoc. Przesmażamy jackruita na apetyczny, rumiany kolor po czym dodajemy do niego sos teriyaki. Smażymy na patelni przez pięć minut pozwalając by owoc wchłonął nadmiar sosu.

  3. 3

    Kolejny krok to przygotowanie poszczególnych elementów niezbędnych do złożenia w całość burgera. Potrzebne będą: porwane na mniejsze części liście sałaty – karbowanej lub lodowej, pocięty na cienkie plastry duży pomidor i pokrojona na cienkie talarki cebula. Jeśli macie ochotę możecie dodać także kiszonego ogórka czy paprykę – zestawienie smaków to często w przypadku burgerów sprawa rozbijająca się o gust.

  4. 4

    Przekrajamy bułki i smarujemy je masłem, a następnie grillujemy w piekarniku lub przesmażamy na patelni, żeby się zarumieniły.

  5. 5

    Kiedy bułki się podgrzewają, przystępujemy do zrobienia sosu teriyaki, którym posmarujemy zgrillowane pieczywo. Sos powstanie przygotowany według przepisu, w ramach którego łączymy majonez, musztardę starofrancuską Maille i czerwoną srirachę.

  6. 6

    Ostatni krok to „złożenie” burgera. Wewnętrzną część spodu bułki smarujemy sosem teriyaki, a następnie kładziemy liście sałaty, smażonego szarpanego jackfruita, pomidora, cebulę i górną część bułki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też