Nieoczywisty w smaku wegetariański burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki
Moda na burgery nie przemija. Na znaczeniu zyskuje także dieta flexiteriańska, która zakłada ograniczanie spożywania mięsa. Burger z szarpanym jackfruitem pozwala na połączenie tych dwóch idei i zaserwowanie na obiad lub kolację wybornego dania – smacznego, sycącego i bardzo aromatycznego, a przy tym wegetariańskiego.
Składniki
Składniki na burgera z szarpanym jackfruitem
- 1 puszka szarpany jackfruit
- 2 łyżki Sos sojowy jasny
- 50 g sos teriyaki
- 1 sztuka Cebula
- 8 Liści Sałata
- 1 sztuka Pomidor
- 1 opakowanie Bułki do burgerów
Składniki na sos teriyaki
- 1 łyżka musztarda starofrancuska Maille
- 2 łyżeczki Sos sriracha
- 3 łyżki Majonez
Przygotowanie
- 1
Po otworzeniu puszki z szarpanym jackfruitem przekładamy zawartość na sitko i dokładnie opłukujemy ją pod bieżącą wodą. Odcedzamy i odsączamy nadmiar płynu z pomocą dłoni.
- 2
Rozgrzewamy patelnię i przerzucamy na nią owoc. Przesmażamy jackruita na apetyczny, rumiany kolor po czym dodajemy do niego sos teriyaki. Smażymy na patelni przez pięć minut pozwalając by owoc wchłonął nadmiar sosu.
- 3
Kolejny krok to przygotowanie poszczególnych elementów niezbędnych do złożenia w całość burgera. Potrzebne będą: porwane na mniejsze części liście sałaty – karbowanej lub lodowej, pocięty na cienkie plastry duży pomidor i pokrojona na cienkie talarki cebula. Jeśli macie ochotę możecie dodać także kiszonego ogórka czy paprykę – zestawienie smaków to często w przypadku burgerów sprawa rozbijająca się o gust.
- 4
Przekrajamy bułki i smarujemy je masłem, a następnie grillujemy w piekarniku lub przesmażamy na patelni, żeby się zarumieniły.
- 5
Kiedy bułki się podgrzewają, przystępujemy do zrobienia sosu teriyaki, którym posmarujemy zgrillowane pieczywo. Sos powstanie przygotowany według przepisu, w ramach którego łączymy majonez, musztardę starofrancuską Maille i czerwoną srirachę.
- 6
Ostatni krok to „złożenie” burgera. Wewnętrzną część spodu bułki smarujemy sosem teriyaki, a następnie kładziemy liście sałaty, smażonego szarpanego jackfruita, pomidora, cebulę i górną część bułki.
Przeczytaj także:
Do wykonania domowego burgera nie potrzeba wielu składników, a nawet jeśli trzeba będzie zaopatrzyć się w ekstra produkty, to znaleźć je będzie można w średniej wielkości sklepie spożywczym. Jeśli komuś marzy się burger wykonany w całości w domowych warunkach, zamiast kupować gotowe bułki, może je odpowiednio wcześnie samodzielnie upiec.
W przypadku przepisu na wegetariańskiego burgera z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki, te dwa ostatnie składniki należą do bardziej oryginalnych i egzotycznych. Zazwyczaj jednak można je bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych w sekcji z orientalnymi produktami.
Co jest kluczowym składnikiem w wegetariańskim burgerze z szarpanym jackfruitem?
Polska nazwa jackfruita to chlebowiec różnolistny, nazywany także drzewem bochenkowym. Ta nazwa doskonale oddaje wygląd owoców rosnących na tej roślinie. Oryginalnie jackfruit pochodzi z Indii, ale jest także z powodzeniem uprawiany w innych krajach znajdujących się w klimacie tropikalnym.
Jak smakuje ten owoc? Porównać go można pod względem konsystencji do papai lub niedojrzałego mango, a w przypadku chrupkości podobieństwo znaleźć można do papryki. Dostępny w puszkach „szarpany jackfruit” to bardzo łatwa w dalszej obróbce wersja – doskonała nie tylko jako podstawa wege burgera, ale także jako dodatek do chleba, bułeczek bao czy główny składnik dań w stylu gulaszu – na przykład z curry.
Jak podawać burgera z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki?
Do burgerów – także tych w wersji wegetariańskiej – wspaniale pasują klasyczne połączenia i dodatki. Do gotowej kanapki przygotować możemy domowe frytki z ziemniaków, lub jeśli szukamy bardziej zaskakującego, lekko słodkawego smaku – wersji z batatów. W obu przypadkach przepis jest banalnie prosty, a wykonanie i pieczenie nie zajmie więcej niż 30 minut. Do burgera doskonałym dodatkiem będzie także surówka – idealnym połączniem będzie klasyczny colesław, ale przygotować można także mieszankę sałat polaną sosem winegret.
Jak i kiedy podawać burgera z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki?
Jeśli burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki ma być daniem, które podamy znajomym czy rodzinie w czasie towarzyskiego spotkania, warto pochylić się nad sposobem zaserwowania posiłku. Burgera można podać na drewnianej desce, a frytki w małym naczynku wyłożonym papierem do pieczenia, surówkę osobno w małej szklance.
Inna wersja to wyłożenie wszystkich składników burgera na osobnych talerzach tak, żeby każdy mógł je złożyć samodzielnie i wedle uznania.