Nuggetsy z kalafiora — zdrowa przekąska dla miłośników fast foodów. Przepis nie tylko dla wegetarian
Jeżeli poszukujesz unikatowej receptury na zdrową i pyszną przekąskę, nuggetsy z kalafiora będą strzałem w dziesiątkę. Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników fast foodów, którzy pragną wprowadzić do swojego jadłospisu więcej warzyw. Nuggetsy z kalafiora są soczyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. To wprost idealny smakołyk do przegryzania w trakcie wieczorów filmowych, letnich pikników, czy spotkań w gronie przyjaciół.
Składniki
Nuggetsy z kalafiora
- 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
- 1 sztuka Kalafior
- Sól
- 250 ml Woda
- 200 g Mąka pszenna
- Pieprz czarny mielony
- Płatki kukurydziane
- 2 łyżeczki Czosnek granulowany
- 2 łyżeczki Wędzona papryka
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C i przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją arkuszem papieru.
- 2
Usuń liście kalafiora, następnie wytnij twardy głąb i podziel warzywo na różyczki, wszystkie o podobnej wielkości.
- 3
W garnku zagotuj osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej kawałki kalafiora i gotuj je, pilnując by były al dente. Następnie wyciągnij różyczki łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą.
- 4
Do miski wsyp mąkę pszenną, paprykę wędzoną oraz paprykę ostrą. Suche składniki starannie wymieszaj, a następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj podane komponenty. Gotowa masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek.
- 5
Płatki kukurydziane pokrusz i wsyp do głębokiej miseczki.
- 6
Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 7
Podgotowane różyczki kalafiora maczaj w cieście, a następnie obtocz w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora układaj na przygotowanej blaszce.
- 8
Nuggetsy z kalafiora włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je do chwili zarumienienia. Gotowy specjał serwuj w towarzystwie lubianych sosów.
Zobacz także:
Nuggetsy z kalafiora to prawdziwy game changer w świecie przekąsek. Ich wykonanie jest dziecinnie proste i nie sprawi trudności nawet początkującym miłośnikom gotowania. Warto zwrócić uwagę na fakt, że nuggetsy z kalafiora to specjał, który w przeciwieństwie do tradycyjnego odpowiednika tej potrawy jest pieczony. Pozwala to zmniejszyć jego wartość energetyczną i ograniczyć ilość tłuszczu, co jest szczególnie istotne dla osób dbających o zdrowie i zgrabną sylwetkę.
Zobacz także: Pieczone nuggetsy z indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych
Jak przygotować nuggetsy z kalafiora? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować nuggetsy z kalafiora, na początku należy oczyścić tytułowe warzywo z liści oraz wyciąć jego głąb. Następnie trzeba pokroić go na małe różyczki. Ważne, aby poszczególne kawałki były jak najbardziej zbliżonego rozmiaru. Części kalafiora należy podgotować w wodzie. Zalecamy zachować szczególną ostrożność, by nie rozgotować warzywa w trakcie obróbki termicznej.
W międzyczasie polecamy przyrządzić ciasto. Powinno wyjść ono gładkie i bez widocznych grudek. Konsystencja masy przypomina ciasto naleśnikowe. Na tym etapie przed włożeniem przekąsek do piekarnika dzieli Cię już tylko obtoczenie kalafiora w sporządzonym cieście, a następnie pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożenie różyczek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywne nuggetsy z kalafiora smakują świetnie w towarzystwie sosu czosnkowego lub 1000 wysp. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zestawić tę przekąskę z innymi lubianymi dipami.