Nuggetsy z kalafiora — zdrowa przekąska dla miłośników fast foodów. Przepis nie tylko dla wegetarian

Nuggetsy z kalafiora
Źródło: Shutterstock/Food Via Lenses

Składniki

Nuggetsy z kalafiora

  • 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 1 sztuka Kalafior
  • Sól
  • 250 ml Woda
  • 200 g Mąka pszenna
  • Pieprz czarny mielony
  • Płatki kukurydziane
  • 2 łyżeczki Czosnek granulowany
  • 2 łyżeczki Wędzona papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C i przygotuj blaszkę do pieczenia, wykładając ją arkuszem papieru.

  2. 2

    Usuń liście kalafiora, następnie wytnij twardy głąb i podziel warzywo na różyczki, wszystkie o podobnej wielkości. 

  3. 3

    W garnku zagotuj osoloną wodę, a gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej kawałki kalafiora i gotuj je, pilnując by były al dente. Następnie wyciągnij różyczki łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą.

  4. 4

    Do miski wsyp mąkę pszenną, paprykę wędzoną oraz paprykę ostrą. Suche składniki starannie wymieszaj, a następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj podane komponenty. Gotowa masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek. 

  5. 5

    Płatki kukurydziane pokrusz i wsyp do głębokiej miseczki. 

  6. 6

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  7. 7

    Podgotowane różyczki kalafiora maczaj w cieście, a następnie obtocz w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora układaj na przygotowanej blaszce. 

  8. 8

    Nuggetsy z kalafiora włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je do chwili zarumienienia.  Gotowy specjał serwuj w towarzystwie lubianych sosów.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też