Smaczne i szybkie risotto z grzybami. Przepis jest bardzo prosty

Risotto z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Risotto z grzybami

  • 800 g Grzyby świeże
  • 400 g Ryż arborio
  • 500 ml Bulion warzywny
  • 4 ząbki Czosnek
  • 250 g Cebula
  • 125 ml Wytrawne wino
  • 6 łyżek Masło
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 50 g Parmezan
  • 100 g Śmietanka 30%
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.

  2. 2

    Bulion warzywny zagotuj, a następnie ściągnij z palnika.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 4 łyżki masła. Gdy tłuszcz się nagrzeje, dodaj posiekaną cebulę i smaż ok. 5 minut na małej mocy palnika, do momentu zeszklenia się cebuli.

  4. 4

    Teraz zacznij stopniowo wlewać na patelnię bulion. Rób to stopniowo, zaczynając od porcji ok. 100 ml płynu i czekaj, aż bulion warzywny zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Wtedy dodaj następną dawkę płynu. Czynności te powtarzaj do momentu, w którym ryż stanie się miękki — powinno to zająć ok. 20-25 minut. Risotto dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  5. 5

    Gdy ryż będzie już gotowy, ściągnij patelnię z palnika i dodaj do niej porcję startego parmezanu, a następnie starannie wymieszaj.

  6. 6

    Grzyby przepłucz w zimnej wodzie i dokładnie oczyść. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. W miarę możliwości powinny być podobnej wielkości.

  7. 7

    Czosnek obierz z łupin i pokrój na cienkie plasterki.

  8. 8

    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki masła. Gdy osiągnie ona pożądaną temperaturę, dodaj pokrojone grzyby oraz plasterki czosnku.

  9. 9

    Pod koniec smażenia grzybów dopraw je do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki.

  10. 10

    Do grzybów dodaj 100 ml śmietanki i doprowadź do wrzenia, a następnie ściągnij z palnika.

  11. 11

    Połącz przygotowane wcześniej risotto z usmażonymi grzybami i całość starannie wymieszaj. Risotto z grzybami smakuje fantastycznie posypane dodatkową porcją startego parmezanu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też