Risotto z czosnkiem niedźwiedzim

risotto z czosnkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 sztuka Cebula
  • 200 g Ryż risotto
  • 0.5 Pęczek Czosnek niedźwiedzi
  • 50 g Parmezan starty
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek niedźwiedzi wymieszaj z odrobiną bulionu warzywnego i odstaw na bok.

  2. 2

    Drobno posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju i maśle, a gdy będzie miękka, dodaj ryż do risotto.

  3. 3

    Stopniowo dodawaj gorący bulion warzywny (najlepiej wlewać wywar za pomocą miarek) i od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka. Ryż gotuj ok. 20 minut, by uzyskać go w formie al dente.

  4. 4

    Następnie zdejmij risotto z palnika, wymieszaj go z przygotowanym wcześniej czosnkiem niedźwiedzim, dodaj parmezan i masło.

  5. 5

    To czas na skosztowanie potrawy — w razie potrzeby całość dopraw solą i pieprzem.

  6. 6

    Risotto podawaj posypane czosnkiem niedźwiedzim i startym parmezanem.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też