Risotto z czosnkiem niedźwiedzim
Prosty, aromatyczny i delikatny przepis na risotto z czosnkiem niedźwiedzim.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Maslo
- 1 sztuka Cebula
- 200 g Ryż risotto
- 0.5 Pęczek Czosnek niedźwiedzi
- 50 g Parmezan starty
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Czosnek niedźwiedzi wymieszaj z odrobiną bulionu warzywnego i odstaw na bok.
- 2
Drobno posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju i maśle, a gdy będzie miękka, dodaj ryż do risotto.
- 3
Stopniowo dodawaj gorący bulion warzywny (najlepiej wlewać wywar za pomocą miarek) i od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka. Ryż gotuj ok. 20 minut, by uzyskać go w formie al dente.
REKLAMA - 4
Następnie zdejmij risotto z palnika, wymieszaj go z przygotowanym wcześniej czosnkiem niedźwiedzim, dodaj parmezan i masło.
- 5
To czas na skosztowanie potrawy — w razie potrzeby całość dopraw solą i pieprzem.
- 6
Risotto podawaj posypane czosnkiem niedźwiedzim i startym parmezanem.
Zobacz także:
REKLAMA