Pijany Izydor

Pijany Izydor
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto kakaowe

  • 150 g Maslo
  • 150 g Cukier puder
  • 4 Jajko
  • 100 g Mielone orzechy włoskie
  • 90 g Mąka pszenna
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Kakao

Nadzienie orzechowe

  • 250 g Orzechy włoskie
  • 100 g Cukier puder
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 150 ml Rum

Nadzienie kakaowe

  • 400 ml Mleko
  • 2 Żółtko
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 4 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Kakao
  • 250 g Masło

Polewa

  • 100 g Gorzka czekolada
  • 100 ml Śmietanka do ubijania

Dodatkowo

  • 100 g Dżem

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto kakaowe: oddziel żółtka od białek. Miękkie masło ubij razem z cukrem pudrem. Następnie do masy zacznij stopniowo dodawać żółtka.

  2. 2

    W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną, błyszczącą pianę. Po odwróceniu miski dnem do góry, puch nie powinien zmienić swojej pozycji, lecz pozostać na swoim miejscu.

  3. 3

    Po chwili do składników dodaj odważoną ilość mąki pszennej razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj do ciasta ubite wcześniej białka.

  4. 4

    Przygotowane ciasto wyłóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut. Pozostaw je do całkowite ostygnięcia.

  5. 5

    Nadzienie orzechowe: w jednym naczyniu dokładnie wymieszaj mielone orzechy włoskie, cukier, cukier waniliowy oraz rum.

  6. 6

    Ostudzone ciasto posmaruj dowolnym dżemem owocowym (np. wiśniowym), rozłóż na nim nadzienie orzechowe i umieść w lodówce, aby nadzienie dobrze zastygło.

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do przygotowania kakaowego nadziania. W tym celu do niewielkiego garnka wlej mleko i dodaj do niego budyń waniliowy, żółtka, kakao, oraz cukier. Energicznie mieszaj składniki, by w gęstym budyń nie utworzyły się nieestetyczny grudki. Następnie przykryj mieszankę folią i odstaw na bok, żeby nadzienie mogło się schłodzić.

  8. 8

    Masło ubij w misce i stopniowo zacznij dodawać do schłodzoną masę kakaową. Następnie rozprowadź ją równomiernie na nadzieniu orzechowym, a ciasto ponownie włóż do lodówki.

  9. 9

    Na koniec ozdób deser polewą czekoladową, przygotowaną z  posiekanej czekolady i śmietanki kremówki. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki. Pijany Izydor gotowy! Przed podaniem pokrój ciasto na równe kawałki.

     

    Wypróbuj także przepis na ciasto milionera.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też