Najsmaczniejsze risotto z borowikami — przepis na kremowy specjał

Risotto z borowikami
Źródło: GettyImages

Składniki

Risotto z borowikami

  • 1 litr Bulion warzywny
  • 5 łyżek Masło
  • 200 g Ryż arborio
  • 5 łyżek Parmezan starty
  • 1 ząbek Czosnek
  • 10 sztuk Suszone borowiki
  • 150 g Świeże borowiki
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 150 ml Białe wino
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone borowiki umieść w rondelku i zalej szklanką zimnej wody. Pozostaw je do namoczenia na minimum 5 godzin. Po tym czasie grzyby przełóż na ręcznik papierowy, w celu ich osuszenia. 

  2. 2

    Wodę pozostałą po moczeniu grzybów wlej do bulionu warzywnego i zagotuj. Utrzymuj wrzenie na minimalnej mocy palnika przez cały okres gotowania risotto z borowikami.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  4. 4

    Borowiki starannie umyj, za pomocą wilgotnej gąbki lub ściereczki, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. 

  5. 5

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj czosnek oraz cebulę i smaż na minimalnej mocy palnika przez ok. 5 minut. 

  6. 6

    Następnie dodaj na patelnię świeże borowiki i duś je pod przykryciem przez 2-3 minuty. Grzyby przełóż na talerzyk, przykryj folią i odstaw na bok. 

  7. 7

    Na patelnię z masłem, cebulą oraz czosnkiem wsyp ryż i dodaj namoczone wcześniej borowiki. Całość smaż przez ok. 2 minuty na małej mocy palnika. Po tym czasie wlej wino i gotuj je do momentu całkowitego wyparowania. Następnie wlej małą chochelkę wrzącego bulionu i gotuj w niej risotto z borowikami tak długo, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Gdy to się stanie, dodaj następną porcję zupy i powtarzaj te czynności do chwili, w której ryż stanie się miękki. 

  8. 8

    Na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i przygotowane wcześniej świeże borowiki. Całość starannie wymieszaj i zdejmij z palnika. 

  9. 9

    Na koniec do risotto z borowikami dodaj parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też