Najsmaczniejsze risotto z borowikami — przepis na kremowy specjał
Risotto z borowikami to doskonała propozycja na uroczysty obiad. Intensywnie maślany ryż z dodatkiem świeżych grzybów oraz parmezanem to kompozycja, której nie można się oprzeć. Jest to finezyjne połączenie najwyższej jakości składników i szlachetnych darów lasu. Przepis na risotto z borowikami powinna zatem znać każda osoba lubująca się w kuchni włoskiej.
Składniki
Risotto z borowikami
- 1 litr Bulion warzywny
- 5 łyżek Masło
- 200 g Ryż arborio
- 5 łyżek Parmezan starty
- 1 ząbek Czosnek
- 10 sztuk Suszone borowiki
- 150 g Świeże borowiki
- 0.5 Sztuka Cebula
- 150 ml Białe wino
- 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Suszone borowiki umieść w rondelku i zalej szklanką zimnej wody. Pozostaw je do namoczenia na minimum 5 godzin. Po tym czasie grzyby przełóż na ręcznik papierowy, w celu ich osuszenia.
- 2
Wodę pozostałą po moczeniu grzybów wlej do bulionu warzywnego i zagotuj. Utrzymuj wrzenie na minimalnej mocy palnika przez cały okres gotowania risotto z borowikami.
- 3
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 4
Borowiki starannie umyj, za pomocą wilgotnej gąbki lub ściereczki, a następnie pokrój je na cienkie plasterki.
- 5
Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj czosnek oraz cebulę i smaż na minimalnej mocy palnika przez ok. 5 minut.
- 6
Następnie dodaj na patelnię świeże borowiki i duś je pod przykryciem przez 2-3 minuty. Grzyby przełóż na talerzyk, przykryj folią i odstaw na bok.
- 7
Na patelnię z masłem, cebulą oraz czosnkiem wsyp ryż i dodaj namoczone wcześniej borowiki. Całość smaż przez ok. 2 minuty na małej mocy palnika. Po tym czasie wlej wino i gotuj je do momentu całkowitego wyparowania. Następnie wlej małą chochelkę wrzącego bulionu i gotuj w niej risotto z borowikami tak długo, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Gdy to się stanie, dodaj następną porcję zupy i powtarzaj te czynności do chwili, w której ryż stanie się miękki.
- 8
Na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i przygotowane wcześniej świeże borowiki. Całość starannie wymieszaj i zdejmij z palnika.
- 9
Na koniec do risotto z borowikami dodaj parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Zobacz także:
Risotto z borowikami to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, jednak wymaga ona wiele cierpliwości. Przyrządzając to danie, należy pamiętać o powolnym gotowaniu ryżu, na minimalnej mocy palnika, koniecznie bez przykrycia. Dzięki wskazanym czynnościom risotto z borowikami będzie miało kremową konsystencję oraz głęboki, aksamitny smak. Może ono stanowić zarówno dodatek do dania głównego, jak i być podawane jako samodzielna potrawa. Co więcej, jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut i sprawdzi się na wykwintną kolację oraz szybki obiad.
Zobacz także: Niesamowite risotto z pieczarkami — przepis na miarę Włoch
Jak przygotować idealne risotto z borowikami?
Podstawą doskonałego risotto z borowikami jest odpowiedni ryż. Najlepiej nada się Arborio, który wyróżniają duże, zaokrąglone ziarenka. Po ugotowaniu powinien on być delikatnie twardy w środku, natomiast jego zewnętrzna warstwa powinna być miękka. Do przygotowania aromatycznego risotto z borowikami jest potrzebny także odpowiedni tłuszcz — każde ziarenko ryżu powinno zostać okryte jego warstwą. Właśnie moment, w którym pod jego wpływem, stanie się on szklisty (niemal transparentny), oznacza, że należy dolać na patelnię wino.
Dodany w trakcie przygotowania bulion powinien być dobrej jakości. Osoby, które jednak nie mają w zanadrzu ugotowanej zupy, mogą wykorzystać kostki rosołowe. W takim przypadku należy ograniczyć dodatek soli do gotowej potrawy, ponieważ zastosowany płyn będzie dość słony. Risotto z borowikami nie warto wzbogacać dodatkowymi składnikami. To przykład potrawy, w której mniej znaczy lepiej.