Makaron z gruszkami w wytrawnej odsłonie. Pyszna kombinacja prostych składników

Makaron z gruszkami
Źródło: Shutterstock/ffolas

Składniki

Makaron z gruszkami

  • 0.25 Kostka Masło
  • 1 szklanki Mozzarella starta
  • 1 łyżeczka Cukier brązowy
  • 3 sztuki Gruszka
  • 200 g Makaron

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź pastę na durszlaku. Nie przelewaj makaronu wodą. Zimny płyn spłucze skrobię, przez co pasta nie połączy się dobrze z sosem.

  2. 2

    Gruszki starannie umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Możesz także obrać owoce ze skóry, jednak nie jest to obowiązkowy zabieg.

  3. 3

    Patelnię nagrzej na palniku o średniej mocy. Następnie dodaj masło, a gdy tłuszcz się rozpuści, wsyp także cukier brązowy. Składniki mieszaj do chwili połączenia i powstania lepkiego, karmelowego sosu. Następnie dodaj kawałki gruszek i ponownie wymieszaj składniki.

  4. 4

    Na patelnię dodaj ugotowany makaron. Składniki starannie wymieszaj, a następnie posyp potrawę startą mozzarellą. Możesz także wykorzystać dowolny ser pleśniowy lub kozi.

     

    Makaron z gruszkami smakuje obłędnie doprawiony świeżym tymiankiem. Najlepiej serwować tę potrawę bezpośrednio po przygotowaniu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też