Ekspresowa sałatka z makaronem ryżowym z wyjątkowymi dodatkami. Musisz jej spróbować

Sałatka z makaronem ryżowym
Źródło: Shutterstock/Magdanatka

Składniki

Sałatka z makaronem ryżowym

  • 1 sztuka Pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 5 sztuk Ogórki konserwowe
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 300 g Makaron ryżowy
  • 1 puszka Brzoskwinia
  • 1 puszka Ananas
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Przyprawa do kurczaka

Sos

  • 2 łyżeczki Majonez
  • 1 pęczek Koperek
  • 3 łyżki Gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj makaron ryżowy, podążając za wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu produktu. Powinno to zająć ok. 5 minut.

  2. 2

    Mięso drobiowe umyj, oczyść z ewentualnych błon i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dopraw drób, dodając mieszankę do kurczaka, czarny pieprz mielony oraz sól.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kawałki doprawionego kurczaka, aż staną się apetycznie złociste. Po smażeniu mięso należy pozostawić, by wystygło.

  4. 4

    W międzyczasie pokrój w kostkę ogórki konserwowe oraz czerwoną paprykę.

  5. 5

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy, przesypując ją na durszlak.

  6. 6

    Do oddzielnego naczyniu dodaj ugotowany makaron ryżowy oraz kawałki usmażonego, przestudzonego kurczaka. Następnie dodaj odsączoną kukurydzę konserwową, pokrojone w kostkę ogórki, paprykę czerwoną oraz kawałki brzoskwiń i ananasa z puszki. 

  7. 7

    Przygotuj sos do sałatki z makaronem ryżowym. Do oddzielnego naczynia dodaj gęsty jogurt naturalny, majonez oraz koperek, posiekany na drobne kawałeczki. Po wymieszaniu dipu dodaj go do miski z sałatką.

  8. 8

    Na koniec spróbuj sałatkę i w razie potrzeby dopraw, wedle własnych upodobań. Następnie umieść smakołyk w lodówce i pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się “przegryzą”, a smak sałatki stanie się jeszcze wyrazistszy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też