Błyskawiczny makaron z bakłażanem i pomidorami — klasyk kuchni sycylijskiej w twoim domu

Makaron z bakłażanem
Źródło: Shutterstock/NoirChocolate

Składniki

Makaron z bakłażanem

  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 20 sztuk Liście bazylii
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 sztuki Pomidor
  • Sól
  • 0.5 Szklanka Passata pomidorowa
  • Pieprz czarny mielony
  • 100 g Makaron penne
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • Ricotta salata

Przygotowanie

  1. 1

    Bakłażana umyj, osusz, pokrój w plastry o szerokości 1 cm, a następnie w podłużne prążki o tej samej szerokości.

  2. 2

    Kawałki bakłażana umieść w misce oprósz solą i pozostaw na ok. 20 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, opłucz je z nadmiaru soki i osusz warzywo kawałkiem ręcznika papierowego.

  3. 3

    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź.

  4. 4

    Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry.

  5. 5

    Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń szypułki oraz nasiona. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj starty na tarce czosnek. Następnie dodaj kawałki bakłażana i smaż komponenty przez ok. 1 minutę.

  7. 7

    Na patelnię dodaj passatę pomidorową. Sos dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym, cukrem oraz oregano. Składniki gotuj przez ok. 1 minutę, a następnie dodaj pomidory i ponownie zagotuj sos. 

  8. 8

    Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj komponenty. Jeżeli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj odrobiną wody, w której gotowała się pasta.

     

    Penne z bakłażanem serwuj bezpośrednio po przygotowaniu oprószone serem ricotta salata. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też