Klasyczny tatar wołowy
Tatar to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się podczas przyjęć czy posiedzeń ze znajomymi. Warto poznać przepis na tatar wołowy — jego wykonanie zajmie Ci zaledwie 30 minut.
Składniki
- 400 g Polędwica wołowa
- 5 sztuk Żółtko jajka
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 1 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Woda
- 70 g Grzybki marynowane
- 70 g Oliwki
Przygotowanie
- 1
Surową polędwicę wołową posiekaj na drobne części. Użyj do tego ostrego noża.
- 2
Mięso połącz z jednym surowym żółtkiem, dodaj sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Do wymienionych składników dodaj 2 łyżki zimnej wody i całość dokładnie wymieszaj. To czas, żeby sprawdzić, czy tatar jest dobrze doprawiony — jeśli masa mięsna jest zbyt mdła, wzbogać ją, dodając odpowiednie przyprawy.
- 3
Ogórki kiszone, cebulkę, marynowane grzybki i oliwki drobno posiekaj. Jeśli nie przepadasz za wymienionymi dodatkami, tatar wołowy możesz urozmaicić, dodając kapary, anchois, pikantne papryczki chili, zieloną pietruszkę, cebulę dymkę lub ogórka konserwowego. Dobór proporcji jest bardzo istotny — dodatków nie może być więcej niż polędwicy wołowej. Pamiętaj, że każdy z wymienionych składników musi być drobno pokrojony.
REKLAMA - 4
Na talerzu układaj pokrojone wcześniej dodatki, a na środku ułóż odpowiednio uformowaną mięsną masę (rozdziel ją wcześniej na 4 identyczne części). Na środku tatara wołowego zrób niewielkie zagłębienie i umieść w nim surowe żółtko.
Zobacz także: