Klasyczny tatar wołowy

Tatar wołowy przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Polędwica wołowa
  • 5 sztuk Żółtko jajka
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Woda
  • 70 g Grzybki marynowane
  • 70 g Oliwki

Przygotowanie

  1. 1

    Surową polędwicę wołową posiekaj na drobne części. Użyj do tego ostrego noża.

  2. 2

    Mięso połącz z jednym surowym żółtkiem, dodaj sól, pieprz i łyżkę oliwy z oliwek. Do wymienionych składników dodaj 2 łyżki zimnej wody i całość dokładnie wymieszaj. To czas, żeby sprawdzić, czy tatar jest dobrze doprawiony — jeśli masa mięsna jest zbyt mdła, wzbogać ją, dodając odpowiednie przyprawy.

  3. 3

    Ogórki kiszone, cebulkę, marynowane grzybki i oliwki drobno posiekaj. Jeśli nie przepadasz za wymienionymi dodatkami, tatar wołowy możesz urozmaicić, dodając kapary, anchois, pikantne papryczki chili, zieloną pietruszkę, cebulę dymkę lub ogórka konserwowego. Dobór proporcji jest bardzo istotny — dodatków nie może być więcej niż polędwicy wołowej. Pamiętaj, że każdy z wymienionych składników musi być drobno pokrojony. 

  4. 4

    Na talerzu układaj pokrojone wcześniej dodatki, a na środku ułóż odpowiednio uformowaną mięsną masę (rozdziel ją wcześniej na 4 identyczne części). Na środku tatara wołowego zrób niewielkie zagłębienie i umieść w nim surowe żółtko.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też