Zaskakująca w smaku zupa cytrynowa. Niecodzienny pomysł, który zaskoczy domowników

Zuoa cytrynowa
Źródło: Shutterstock/Chatham172

Składniki

Składniki na zupę cytrynową

  • 1 pęczek Włoszczyzna
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 szklanki Śmietana
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1.5 litr Woda
  • 1 Torebka Ryż

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie zupy cytrynowej zaczynamy od przygotowania wywaru warzywnego. Myjemy i obieramy wszystkie warzywa z włoszczyzny. Kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra wody.

  2. 2

    Dodajemy liść laurowy i gotujemy na niewielkim ogniu, póki warzywa nie zmiękną.

  3. 3

    Kiedy wywar będzie gotowy odcedzamy włoszczyznę, tak aby pozostał sam bulion. Doprawiamy go solą i pieprzem.

  4. 4

    Kolejny krok to wyciśnięcie z cytryny soku.

  5. 5

    Do soku dodajemy następnie żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki łączymy, mieszając.

  6. 6

    Sok ze śmietaną i żółtkami dodajemy do wywaru warzywnego.

  7. 7

    Zupę cytrynową podgrzewamy, ale nie pozwalamy, żeby się zagotowała.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też