Najlepsza sałatka do grilla. Pasuje do wszystkich dań z rusztu
Nie ma udanego grilla bez sałatki. Jak jednak przygotować potrawę, która będzie na tyle uniwersalna, że odnajdzie się w połączeniu zarówno z mięsami przygotowanymi na ruszcie, grillowanymi warzywami i dodatkami (pieczywem, ziemniakami)? Mamy przepis na danie na tyle zróżnicowane pod względem składników, że będzie stanowiło harmonijne uzupełnienie dla potraw znajdujących się na grillowym stole.
Składniki
Składniki na sałatkę do grilla
- 1 opakowanie Miks sałat
- 1 sztuka Pierś z kurczaka
- 2 sztuki Ogórek zielony
- 0.33 Sztuka Seler naciowy
- 10 sztuk Pomidory koktajlowe
- 2 ząbki Czosnek
- 200 g Jogurt grecki
- 1 pęczek Koperek
- 1 łyżeczka Przyprawa do kurczaka
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- 3 łyżki olej
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Wykonanie imprezowej sałatki na grilla zaczynamy od przygotowania kurczaka. Filet drobiowy myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy pierś przyprawami: słodką papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka.
- 2
Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy mięso do przesmażenia. Rumienimy mięso z każdej ze stron aż zrobi się złociste.
- 3
Po usmażeniu odkładamy kurczaka do przestudzenia. Kiedy mięso nie będzie już gorące, kroimy je na paski.
- 4
Czas na przygotowanie reszty składników. Sałatę wrzucamy do miski. Jeśli zamiast mieszanki mamy jeden gatunek sałaty – np. lodową, rwiemy liście na małe kawałki.
- 5
Jednego zielonego ogórka tniemy na półtalarki, a drugi ścieramy na tarce o wąskich oczkach.
- 6
Pomidorki koktajlowe tniemy na połówki, a seler naciowy na plasterki.
- 7
Wrzucamy wszystkie przygotowane składniki do miski – poza tartym ogórkiem.
- 8
Starty zielony ogórek będzie stanowił ważny składnik sosu do sałatki imprezowej na grilla. Odciskamy sos z ogórka, dodajemy jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany na małe kawałki koperek. Sos sałatkowy obowiązkowo doprawiamy solą i pieprzem.
- 9
Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy wszystkie składniki tuż przed podaniem.
Przeczytaj także:
Sałatka do grilla może przyjąć wiele postaci. W jednej z najbardziej podstawowych wersji to połączenie krojonych pomidorów, czerwonej papryki, cebuli i kiszonych ogórków. Proste i wyraziste połączenie smaków łączy się w tym przypadku także z niewysokim kosztem zakupu składników. Sałatka w tym wydaniu świetnie podkreśli smak karkówki, piersi z kurczaka, szaszłyków czy kiełbaski. Jest jednak wiele innych, nie mniej satysfakcjonujących połączeń składników idealnej sałatki do grilla.
Jaka jest sałatka do grilla?
Sałatka do grilla powinna być przede wszystkim dość wytrawna – w smaku raczej kwaśnawa, wyrazista i lekko słona. Słodki dressing (np. miodowo-musztardowy) lepiej będzie pasował do pieczonych warzyw (cukinii, bakłażana, batatów, szparagów) oraz grillowanych serów (camemberta, brie, oscypka do których pasuje np. żurawina).
W przypadku sałatki do grilla śmiało sięgnąć można po dressing czosnkowy czy klasyczny winegret. Dla różnorodnego smaku można sięgnąć po mieszankę różnych gatunków sałat. Odmienne faktury sałaty będą dobrze wyglądały w misce, a różne smaki poszczególnych odmian będą przyjemne w jedzeniu ze względu na teksturę.
Żeby zrównoważyć duże ilości mięsa jedzone w czasie grilla, warto sięgnąć po wiele porcji różnorodnych warzyw. Nasz przepis zakłada wykorzystanie m.in. zielonych ogórków, selera naciowego i pomidorów. W składzie tej akurat sałatki znalazło się także dobrze doprawione mięso z piersi kurczaka, ale nie jest to składnik obowiązkowy, przepis można zmodyfikować, a z kurczaka zrezygnować.
Z czym podawać imprezową sałatkę idealną na grilla?
W przypadku sałatki z kurczakiem to danie stanowi gotowy przepis na pełne danie. Wystarczy dodać do niego pieczonego ziemniaka lub kromkę chleba i mamy gotowy posiłek. Ze względu na obecność kurczaka i jogurtu greckiego wymieszanego z czosnkiem, sałatka może przywoływać na myśl skojarzenia z kebabem. Jeśli chcecie pójść za nim - zamiast pieczywa można do niego sałatki podać zgrillowany placek tortilli.
Sałatka będzie stanowiła dobre uzupełnienie dla grillowanych warzyw. Nie wymagają one zbyt wiele pracy – cukinie można pociąć na długie cienkie plastry, polać oliwą i posypać odrobiną soli, szparagi nie potrzebują dodatkowego doprawiania, bataty można pociąć na długie paski przypominające frytki i posolić. Doskonale z sałatką na grilla wypadnie także grillowany ser haloumi.