Najlepsza sałatka do grilla. Pasuje do wszystkich dań z rusztu

Imprezowa sałtka na grilla
Źródło: Shutterstock/Robyn Mackenzie

Składniki

Składniki na sałatkę do grilla

  • 1 opakowanie Miks sałat
  • 1 sztuka Pierś z kurczaka
  • 2 sztuki Ogórek zielony
  • 0.33 Sztuka Seler naciowy
  • 10 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 2 ząbki Czosnek
  • 200 g Jogurt grecki
  • 1 pęczek Koperek
  • 1 łyżeczka Przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 3 łyżki olej
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

    Przygotowanie

    1. 1

      Wykonanie imprezowej sałatki na grilla zaczynamy od przygotowania kurczaka. Filet drobiowy myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy pierś przyprawami: słodką papryką, granulowanym czosnkiem i przyprawą do kurczaka.

    2. 2

      Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy mięso do przesmażenia. Rumienimy mięso z każdej ze stron aż zrobi się złociste.

    3. 3

      Po usmażeniu odkładamy kurczaka do przestudzenia. Kiedy mięso nie będzie już gorące, kroimy je na paski.

    4. 4

      Czas na przygotowanie reszty składników. Sałatę wrzucamy do miski. Jeśli zamiast mieszanki mamy jeden gatunek sałaty – np. lodową, rwiemy liście na małe kawałki.

    5. 5

      Jednego zielonego ogórka tniemy na półtalarki, a drugi ścieramy na tarce o wąskich oczkach.

    6. 6

      Pomidorki koktajlowe tniemy na połówki, a seler naciowy na plasterki.

    7. 7

      Wrzucamy wszystkie przygotowane składniki do miski – poza tartym ogórkiem.

    8. 8

      Starty zielony ogórek będzie stanowił ważny składnik sosu do sałatki imprezowej na grilla. Odciskamy sos z ogórka, dodajemy jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany na małe kawałki koperek. Sos sałatkowy obowiązkowo doprawiamy solą i pieprzem.

    9. 9

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też